ACTUEEL

Vooral specialist beter af in commercieel ziekenhuis

Commerciële ziekenhuizen leveren nauwelijks kwaliteitswinst op. Ook leidt doelmatigheidswinst niet tot lagere premies voor patiënten of verzekeraars. Dat constateert Patrick Jeurissen in een internationale vergelijkende studie waar hij donderdag aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op promoveerde.

Bonussen

Als er sprake is van doelmatigheidswinst dan gaan de opbrengsten volgens Jeurissen naar de aandeelhouders. Ook hoogopgeleide artsen gaan meer verdienen. De lager opgeleide verpleegkundigen gaan juist minder verdienen. Dat komt volgens Jeurissen doordat commerciële ziekenhuizen meer met bonussen werken. Ook verdienen hoger opgeleiden in de commerciële sector in het algemeen beter dan in de publieke sector.

Gat

Ondanks het beperkte maatschappelijke rendement van private investeringen voorziet Jeurissen een verdere opmars van privaat kapitaal in de zorg. “In Nederland trekt de overheid zich sinds 2008 terug bij de financiering van de ziekenhuishuisvesting, aldus Jeurissen in het Nederlands Dagblad. “Het ligt zeer voor de hand dat dit gat door commerciële investeerders wordt opgevuld.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top