ACTUEEL

Weerstand tegen zorgconglomeraten groeit

Het debacle van IJsselmeerziekenhuizen, Meavita en Philadelphia staat los van de marktwerking, meent minister Klink (Volksgezondheid, CDA). “Een bron van veel ellende in de zorg zou wel eens in het fusieproces van de jaren tachtig en negentig kunnen zitten" zegt Klink in het NRC.

Politici en bestuurders hebben te hooggespannen verwachtingen

Deze uitspraak deed Klink vorige week in een debat over IJsselmeerziekenhuizen. Die instelling heeft net als Meavita en Philadelphia grote financiële problemen en is nog net niet failliet. IJsselmeerziekenhuizen ontstond begin jaren 90 na een fusie. Maar Meavita kreeg zijn huidige vorm in 2007 en Philadelphia werd in 2008 opgeslokt door Espria.

De ontwikkelingen bij het "doorgefuseerde zorgconglomeraat" Meavita roepen vragen op over de effectiviteit van de marktwerking, stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een brief aan de Kamer. Wíj hebben niet om marktwerking in de thuiszorg gevraagd, aldus de VNG. Klink meent dat de narigheid vóór zijn tijd ontstond, maar niet iedereen ziet dat zo. Lees verder in het NRC.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top