ACTUEEL

Achmea vergoedt betere zorg bij borstkanker

Zilveren Kruis Achmea gaat als eerste zorgverzekeraar een diagnostische test voor borstkanker vergoeden. Door deze test, de zogenaamde MammaPrint, kunnen artsen een nauwkeurigere diagnose stellen en beter beslissen of chemotherapie al dan niet nodig is.

MammaPrint

De MammaPrint is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Agendia. De test geeft een betere voorspellende waarde voor de prognose van vrouwen met borstkanker. Daardoor kunnen artsen hun beslissing om iemand chemotherapie te geven baseren op betere kennis.

Basispakket

De test is sinds 2007 goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration en wordt breed vergoed in de Verenigde Staten. De MammaPrint is opgenomen in de Nederlandse CBO richtlijnen van het kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg. Echter, het Nederlandse College voor Zorgverzekeringen (CVZ), dat bepaalt welke middelen moeten worden, is nog niet zover dat de mammaPrint in het basispakket wordt opgenomen. Dat schrijft de Volkskrant.

Zorginnovatie

Achmea wil niet wachten op het CVZ en betaalt de MammaPrint zelf. De kosten voor Achmea-verzekerden van de MammaPrint test worden betaald via de Stichting Achmea Gezondheidszorg (SAG). Melanie Schultz van Haegen, directeur Zorginkoop bij Zilveren Kruis: 'Dergelijke innovaties kunnen de zorg in Nederland naar een kwalitatief hoger niveau brengen, maar vergoeding van nieuwe vormen van zorg zitten niet een, twee, drie in de basisverzekering. Omdat het wel de verwachting is dat - ook voor andere tumorsoorten - deze diagnosetesten in de komende jaren leidend zullen worden voor de keus welke behandeling gewenst is, hebben we nu al afspraken gemaakt met Agendia.'

Betere kwaliteit borstkankerzorg

MammaPrint geeft inzicht in de aard van de tumor op DNA niveau en verschaft extra informatie die in samenhang met traditionele criteria een grote rol kan spelen bij de behandelbeslissing. Op deze wijze verhoogt MammaPrint de kwaliteit van borstkankerzorg. MammaPrint is uitgeroepen tot beste zorginnovatie door Time Magazine en heeft van Minister Klink de zorginnovatie prijs gekregen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

KarinaBrooks34

13 juli 2011

Don't you recognize that this is correct time to receive the <a href="http://bestfinance-blog.com/topics/home-loans">home loans</a>, which will realize your dreams.

Top