ACTUEEL

'Bevallingsverlof naar vader na dood moeder'

Als de moeder van een kind in het kraambed overlijdt, moet haar partner haar recht op bevallingsverlof kunnen overnemen. Dat zou ook moeten gelden voor gevallen waarin de moeder langdurig in het ziekenhuis moet blijven, terwijl haar pasgeboren kind naar huis mag.

Babyzorg

Irene Wilthagen werkt bij het Juridisch Loket in Tilburg, waar een 38-jarige vader zich kortgeleden meldde die door zijn werkgever was gesommeerd aan het werk te gaan. De man was sinds twee weken thuis om voor zijn baby te zorgen, nadat zijn vrouw aan complicaties tijdens de bevalling was overleden. Volgens de wetenschappers bestaat er in Nederland geen enkele regeling voor “dergelijke dramatische gevallen.”

Uitzondering

Zowel ouderschapsverlof als calamiteitenverlof, kraamverlof en kort- of langdurend verlof schieten tekort, aldus de Tilburgse juristen. Aangezien in de Tweede Kamer momenteel over verlofregelingen wordt gesproken, zouden deze uitzonderlijke gevallen nu aan de orde moeten komen, menen zij, omdat het weliswaar zeldzaamheden zijn, maar wel schrijnend.

Bevallingsverlof moeder

De wetenschappers wijzen er op dat in België wel een goede regeling bestaat voor vaders die alleen achterblijven met hun pasgeboren kind. Zij mogen het bevallingsverlof van de moeder overnemen. De werkgever mag zulk verlof niet weigeren. De vader moet zelf zijn werkgever binnen zeven dagen na de geboorte op de hoogte brengen. De uitkering is in handen van de ziektekostenverzekeraar.

Kosten

Volgens de juristen zijn de extra uitkeringskosten te verwaarlozen. “Door zo'n regeling is het vreselijke leed niet tenietgedaan, maar het stelt de vader wel in staat om met meer rust, zonder inkomensverlies en druk van de werkgever zijn leven en dat van zijn kind opnieuw te organiseren”, zo stellen zij. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top