Finance

Aanloopverliezen nekken gezamenlijk inkopen zorg

Schoonmaakgigant Vebego heeft zijn pogingen om centrale magazijnen in te richten voor de gezondheidszorg opgegeven. Het bedrijf spreekt van zeer hoge aanloopverliezen doordat elk ziekenhuis eigen materialen in huis wil hebben. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

Standaardiseren en besparen

Het bleek onmogelijk om de medische voorraden te standaardiseren en te verkleinen. Daarmee is een besparing op de inkoopkosten in de zorg uit het zicht verdwenen, waarmee het project tot mislukken was gedoemd. Daarop heeft Vebego besloten uit een joint-venture te stappen die hiervoor speciaal was opgericht. Transporteur DSV en wasserij Clean Lease/Fortex die hier ook deel van uitmaken, blijven wel actief in deze markt.

Bundeling voorraden onmogelijk

“Bundeling van voorraden levert in theorie veel geld op. Maar de praktijk is anders. Elke chirurg houdt vast aan zijn eigen instrumentarium”, zegt topman Ronald Goedmakers van Vebego in het FD. Hij wil niet zeggen hoeveel geld het familiebedrijf Vebego en zijn partners hebben verloren.

Doelstellingen in zorgsector

Vebego boekt wel winst met joint-ventures met verzorgingstehuizen en thuiszorginstellingen. Het concern werkt al langere tijd aan uitbreiding van dienstverlening in de zorgsector om minder afhankelijk te worden van de conjunctuur. Het bedrijf loopt door de mislukte gezamenlijke inkooppogingen achter bij haar winstdoelstellingen in de zorgsector.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top