Finance

Bonden dreigen met nieuwe acties in VVT-sector

Als de werknemers deze week hun eindbod in de cao-onderhandelingen in de verpleging en verzorging niet intrekken, volgen acties. Voorafgaand zullen de vakbonden nog een officieel ultimatum stellen.

Openbreken vastgelopen cao-overleg

Dit hebben de vakbonden half mei aangekondigd. Zij hebben een pakket van eisen aan de werkgevers op tafel gelegd  op de algemene ledenvergadering van brancheorganisatie van zorgondernemers Actiz. Hiermee willen de bonden het in april vastgelopen cao-overleg openbreken.

Eisen en ultimatum

Wim van der Hoorn, onderhandelaar namens vakbond Abvakabo FNV: “We geven de werkgevers nog een kans. Horen we niks op de verklaring van eisen dan stellen we een ultimatum. Dat betekent dat ze twee weken de tijd krijgen om hier alsnog aan te voldoen. Zoniet, dan is dat voor ons een sein om actie te gaan voeren. Daaronder vallen alle acties die schade toebrengen aan de werkgever.”

Actieplannen

Als voorbeelden noemt Van der Hoorn het draaien van zondagsdiensten. Of het extra inzetten van personeel, zodat de bezetting boven de huidige formatie is en “niet meer in de minimale vorm”. Hiermee ziet de werkgever de bezetting zoals die hoort te zijn. Dit om de hoge werkdruk zichtbaar te maken en te laten zien dat deze harde werkers gepakt worden door minder salaris. Een andere mogelijke actie is de administraties niet meer doen. “Hiermee maak je het de werkgever lastig. Deze kan zich niet meer verantwoorden naar het zorgkantoor.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top