Finance

Eigen risico voor fysio en psycholoog gaat fors omhoog

Het kabinet overweegt het ‘eigen risico’ voor behandelingen bij de fysiotherapeut en de psycholoog fors te verhogen. De burger gaat meer betalen. Hiermee wil het kabinet de sterk stijgende uitgaven aan de zorg stuiten. Dat schrijft de Volkskrant.

De zorguitgaven zijn dit jaar 1,4 miljard euro hoger dan begroot. Dat blijkt uit de Voorjaarsnota die demissionair minister Jan Kees de Jager (CDA) van Financiën maandag heeft gepubliceerd. In deze nota worden alle mee- en tegenvallers op de begrotingen geïnventariseerd.

Groter gat op begroting

Uit deze Voorjaarsnota blijkt dat het gat op de begroting 6,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedraagt, terwijl in de eerdere ramingen van het Centraal Planbureau een tekort van 6,3 procent werd voorzien.

Te softe ingrepen

Klink moet voor 2011 ingrijpen, wil hij zijn opvolger niet met een enorm probleem opzadelen. Klink wil het liefst besparen en tegelijk de kwaliteit van de zorg verbeteren. Deze ingrepen zijn waarschijnlijk niet ‘hard’ genoeg, schrijft de Volkskrant. Daarom zou Klink nu overwegen de eigen bijdrage van burgers voor behandeling bij de fysiotherapeut te verhogen. Ook voor de gang naar de gespecialiseerde psycholoog overweegt hij deze maatregel. Nu betaalt de burger negen behandelingen bij de fysiotherapeut zelf. Voor de algemene, eerstelijns geestelijke gezondheidszorg bestaat ook een eigen risico, voor de tweedelijns, gespecialiseerde zorg nog niet.

Wijziging wettelijke basisverzekering

Wordt het eigen risico verhoogd of ingevoerd, dan betekent dat een wijziging van de wettelijke basisverzekering tegen ziektekosten. Als Klink dat risico voor 2011 daadwerkelijk wil verhogen, moet hij de Tweede Kamer binnenkort hierover informeren.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

2 juni 2010

Ik dacht dat de geestelijke gezondheidszorg juist toegankelijker moest worden en het taboe dat er nog steeds omheen hangt weg moest worden genomen. Dit sluit slecht aan bij deze doelstellingen.

Top