ACTUEEL

SP: huisarts voelt zich afvalputje in de zorg

Nederlandse huisartsen zijn kritisch over het kabinetsbeleid van de afgelopen jaren. Dat blijkt uit het SP-onderzoek 'De huisarts in nood', dat de partij dinsdag presenteerde. Volgens de inventarisatie voelen de huisartsen zich het afvalputje van de zorg, doordat patiënten te snel uit het ziekenhuis worden ontslagen.

Weerstand tegen invoering EPD

Wegens twijfels over de toegevoegde waarde zegt slechts 7 procent achter demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid) te staan bij de invoering van het elektronisch patientendosier (EPD). Ook is er weerstand tegen de marktwerking, want de vrees bestaat dat die tot meer bureaucratie en minder goede zorg leidt. Bijna 60 procent van de ondervraagde huisartsen zegt dat de administratie elke week meer dan acht uur kost. De SP benaderde voor het onderzoek 1900 huisartsen.

Onderhandelen met zorgverzekeraar

Meer dan de helft van de benaderde huisartsen zegt af te willen van het individueel onderhandelen met de zorgverzekeraars. Zo'n 84 procent heeft het gevoel dat de zorgverzekeraar steeds meer op de stoel van de arts gaat zitten en zich bemoeit met de inhoud van het huisartsenvak. Mogelijke bezuinigingen maken het geheel er niet beter op, want zo kunnen de husartsen minder goed optreden als regisseur in de zorg.

Meer huisartsen opleiden

De SP benaderde voor het onderzoek 1900 huisartsen. Volgens de SP kan de zorg door huisartsen verbeteren door bijvoorbeeld meer huisartsen op te leiden. Daardoor zou een arts minder patiënten in zijn praktijk hebben. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

MItrasing

1 juni 2010

Het is echt geen bijzonder nieuws: tav het EPD is het standpunt al geruime tijd bekend. Zie http://epd-nee.org/ daar zijn scherpe en valide argumenten gebruikt, de toonzetting dat het op ‘weerstand’ berust gaat enigszins voorbij aan de argumenten.

De meeste huisartsen regelen hun contract via de regionale organisaties. Zelf heb ik nog noot een verzekeraar zien reageren op een individueel contract mijnerzijds, wordt gewoon genegeerd.

Verder: de SP heeft niet één vraag gesteld nav het dubieuze onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit onder huisartsen. Dus hoeveel zorgen maken ze zich eigenlijk? Goede sier maken over de rug van de huisartsen, meer is het niet.

Top