ACTUEEL

NZa en inspectie pakken 'neporthodontist' aan

De Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaan tandartsen die illegaal de titel orthodontisten voeren, aanpakken. De Consumentenbond onderneemt stappen om geld terug te vorderen bij deze groep specialisten. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Vals voeren titel orthodontisch

Begin maart kwam aan het licht dat veel orthodontisten zich voor financieel gewin als orthodontist hebben uitgeschreven uit het BIG-register en als tandarts geregistreerd staan, terwijl ze zich toch als orthodontist uitgeven. Als tandarts kunnen zij hogere tarieven in rekening brengen. Op deze misleiding staat een boete op van maximaal 3.750 euro. De NZa spreekt bovendien van misleiding van de consument.

Brief toezichthouders aan overtreders

Deze week hebben de toezichthouders NZa en de IGZ een brief gestuurd aan 160 orthodontisten die zich hebben laten uitschrijven uit het specialistenregister en officieel als tandarts te boek staan. Als zij niet stoppen met het valselijk voeren van de titel orthodontist, leggen de toezichthouders hen boetes op en doen zij aangifte bij het Openbaar Ministerie. Verder roept de NZa consumenten op om 'neporthodontisten' te melden op haar website.

Consumentenbond wil geld terug

De Consumentenbond vindt deze maatregelen niet ver genoeg gaan. De bond wil de namen openbaar maken van alle ‘neporthodontisten’. Consumenten kunnen zo het te veel betaalde geld terugvorderen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top