ACTUEEL

Senaat twijfelt over invoering EPD

De Eerste Kamer heeft demissionair minister Ab Klink van VWS dinsdag twee weken gegeven om te reageren op haar wensen bij het elektronisch patiëntendossier (EPD).

Kritiek van VVD en PvdA

De Eerste Kamer sprak dinsdag met Klink over het EPD terwijl die al meer tijd had gevraagd om nog naar adviezen te kijken. Met name VVD en PvdA uitten kritiek. De VVD zegt 'bedroefd' te zijn en 'verontrust' omdat de minister kritiek en bezwaren die worden ingebracht tegen het EPD zou negeren. De PvdA noemt de aanpak onnavolgbaar en vraagt zich af of de invoering van het EPD wel op de huidige wijze mag doorgaan. Het zit beide partijen dwars dat de Tweede Kamer eerder akkoord ging onder bijvoorbeeld de voorwaarden dat de patiënt zeggenschap krijgt en dat arbo- en verzekeringsartsen geen inzage mogen krijgen in het EPD. Maar met die voorwaarden is nog iets gebeurd, menen ze. De minister is verzand in tunneldenken en de VVD vat dat op als minachting van het parlement, meent senator Heleen Dupuis.

Nieuw wetsvoorstel

De senaat vraagt Klink met een nieuw wetsvoorstel te komen zodat mensen kunnen weigeren of instemmen met het EPD. Dat nieuwe voorstel moet opnieuw aan Eerste en Tweede Kamer worden voorgelegd. Ook zou geen geld meer mogen gaan naar het landelijk schakelpunt (LSP). Klink waarschuwde echter dat dit systeem veiliger is dan de regionale systemen waarmee anders moet worden gewerkt.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Bonnier

3 juni 2010

Het landelijk EPD zal nooit iets worden en zeker niet met deze eigenwijze minister, nogwel demissionair, want naar professionals heeft hij nog nooit geluisterd. Het is veel eenvoudiger iedere patient zijn eigen USB stick te geven met alle gegevens en deze bij ieder bezoek te updaten, dan kan de patient zelf beslissen aan wie hij zijn gegevens geeft en aan wie niet. Bovendien altijd en overal zijn de gegevens beschikbaar. Simpel en geen netwerk noodzakelijk.

Top