ACTUEEL

Philips wil met cyclisch denken zorg verduurzamen

De gezondheidszorg heeft behoefte aan een nieuw paradigma waarbij het accent verschuift van medische behandeling naar preventie, vroege diagnose en optimaal gebruik van technische hulpmiddelen in de thuissituatie. Dat bepleitte Philips CEO Gerard Kleisterlee tijdens het Skipr Business Club event in Noordwijk.

Discrepantie

Volgens Kleisterlee is het huidige zorgstelsel niet langer houdbaar. Door de groei van het aantal chronisch zieken en ouderen in combinatie met een krimpende beroepsbevolking kan het stelsel de toestroom straks niet meer aan. Daarbij komt volgens Kleisterlee dat de spanningen binnen het systeem verder oplopen door de groeiende discrepantie tussen collectieve noden en individuele wensen.

Carecycle

De oplossing ligt volgens Kleisterlee in een ‘carecycle’, die gekenmerkt wordt door een holistische benadering van gezond zijn en blijven. Dit betekent een sterk accent op preventie. Eventuele diagnoses dienen in een zo vroeg mogelijk stadium gesteld te worden, zodat er zo snel mogelijk behandeld kan worden. Behandeling moet volgens Kleisterlee veel meer gebeuren op basis van best practices.

Informatieoverdracht

Bijzondere aandacht had Kleisterlee voor informatieoverdracht. Door deze te versnellen groeien de herstelkansen van de patiënt. Als voorbeeld noemde Kleisterlee de draadloze overdracht van cardiologische gegevens bij hartfalen.
De carecycle-benadering leidt volgens Kleisterlee uiteindelijk tot een afname van de ligduur, minder heropnames, groeiende productiviteit en hogere patiënttevredenheid.

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank van Wijck

4 juni 2010

In Noordwijk ging een lampje brandenHoe krijg je de handen op elkaar zonder iets wezenlijks te melden of zelfs maar één nieuw inzicht te bieden? Door Gerard Kleisterlee te heten blijkbaar. De CEO van Philips stelde tijdens het Skipr business club event in Noordwijk dat de gezondheidszorg behoefte heeft aan een nieuw paradigma. Hierbij moet het accent verschuiven van medische behandeling naar preventie, vroege diagnose en optimaal gebruik van technische hulpmiddelen in de thuissituatie.

(ruimte voor applaus)

Ik hoop oprecht dat Kleisterlee zelf vond dat hij iets belangrijks zei en dat het publiek zo vriendelijk was hem in die waan te laten. Maar als je wordt uitgenodigd voor een bijeenkomst als deze, en je bent een van de business tycoons van Nederland, kun je dan echt niets anders bedenken dan deze platgetreden paden? Kleisterlee probeerde er nog wat moois van te maken door zijn gedachtegoed de term “carecycle” mee te geven, een cyclus die gekenmerkt wordt door een holistische benadering van gezond zijn en gezond blijven. Met andere woorden: veel meer aandacht voor preventie dus. Precies wat Klink en Bussemaker al voor ogen stond toen ze als respectievelijk minister en staatssecretaris aantraden in het laatste kabinet Balkenende. En precies wat op heel veel plaatsen in het land al lang gebeurt in prachtige regionale projecten. Vaak werken daarin patiëntenverenigingen, zorgaanbieders en zorgverzekeraars heel goed samen. Want je hoeft echt geen CEO van Philips te zijn om het licht te zien.

Koo Koningsberger, programmacoördinator Zorginspiratie Nederland (ZiN)

7 juni 2010

Ik ben erg blij dat met de ambities van Gerard Kleisterlee (holistische benadering in netwerken van gezondheidszorg)

èn de opmerkingen van Frank van Wijck (er gebeurt al veel in praktijken op de werkvloer) een klimaat in Nederland ontstaat dat de echte paradigmaverschuivingen door een van- onderop-beweging moeten plaatsvinden. Zorginspiratie Nederland wil zo'n beweging handen en voeten geven: het bieden van een podium aan duurzame gezondheidszorg-praktijken die eerder gaan voor bevordering van gezondheid dan (alleen) het bieden van curatie van ziektes, in lijn met het recente advies van de RVZ Zorg voor je gezondheid. Zie www.zorginspiratie.nl

Van Bommel

7 juni 2010

Ik kan me zo voorstellen dat het niet de intentie is geweest van Gerard Kleisterlee om rakketleer te presenteren. Wat echter wel van wezenlijk belang is, is dat hij in staat is met Philips bepaalde denkrichtingen (lees: paradigma's) in de praktijk tot uitvoering te brengen. Natuurlijk zijn er hele goede regionale projecten en is de politiek ook al enige tijd bezig met vernieuwing van de zorg maar op dit moment komt daar vanuit de politiek helaas nog weinig van terecht. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het telezorg project van Achmea en Philips. Dus lijkt het me van groot belang dat een firma als Philips zich schaart achter bewerkstelliging van zorgvernieuwing. Dat zal alle goede politieke en regionale zorginitiatieven zeker stimuleren.

Frank van Wijck

7 juni 2010

Het zal ook niet vanuit de politiek gaan komen. Wie daarop wacht alvorens zich weer te scheren, krijgt een erg lange baard. Lokale initiatieven zijn waardevol, zo ook het Telezorg project van Achmea en Philips. Het punt dat is probeerde te maken, was alleen dat Kleisterlee de opvatting dat de omslag van onderaf moet komen (uit lokale projecten) als nieuws presenteerde. Want dat is het natuurlijk niet. Het barst van de lokale initiatieven, en de meeste daarvan zijn niet van de afgelopen weken of maanden.

PlsleTwgrJIOVfAhi

28 februari 2011

zDiifC <a href="http://wpnirhxgmsgs.com/">wpnirhxgmsgs</a>, [url=http://ghjhggtlrmmt.com/]ghjhggtlrmmt[/url], [link=http://usxktdajqvdy.com/]usxktdajqvdy[/link], http://iyqcjvwtxvub.com/

Top