ACTUEEL

'WHO schond integriteit bij aanpak Mexicaanse griep’

Bij de afhandeling van de crisis rond de Mexicaanse griep heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) haar eigen regels geschonden en was er sprake van belangenverstrengeling. Dat schrijft het gezaghebbende medische tijdschrift British Medical Journal (BMJ) vrijdag.

Beïnvloeding door farma-industrie

Experts die door de WHO waren ingehuurd om de risico's rond de ziekte te beoordelen, werden tevens als adviseurs betaald door twee bedrijven van de farmaceutische industrie die vaccins tegen Mexicaanse griep produceerden. Nadat de WHO-experts in juni 2009 verklaarden dat er een pandemie was uitgebroken, sloegen regeringen wereldwijd voor miljarden euro's aan vaccins in. Veel doses bleven ongebruikt, omdat het virus veel minder dodelijk bleek te zijn dan eerst werd gevreesd.

Onderzoeksjournalistiek

De WHO houdt de naam van de experts geheim, naar eigen zeggen om beïnvloeding door de industrie te voorkomen. Het BMJ kwam de praktijken op het spoor in samenwerking met Britse onderzoeksjournalisten. (ANP)

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Kleijn-de Groen

6 juni 2010

Het is al jaren zo dat de farma industrie en WHO de ministers en specialisten in hun greep hebben en als er iets fout gaat dan moet de burger/ patient het zelf maar uitzoeken. Ruim 20 jaar heeft het geduurd dat de des patienten een pinuts van een uitkering hebben gekregen. Er zijn patienten die nu nog met hun gezondheid kampen voor jaren strijden maar 500 euro's krijgen en sommigen zijn al dood. Pech gehad zal ik maar zeggen. Het gaat om het grote geld, the big money en het gaat niet om de gezondheid van de burger/patient. Daardoor is de zorg ook zo duur geworden want wij burgers/ patienten/ nabestaanden/slachtoffers moeten de misstappen van specialisten ook meebetalen en je moet het zelf oplossen en je inkomen inleveren.Wij opa en oma ,nabestaanden en slachtoffers van Dimitri kunnen het weten. Lees het verhaal Dimitri.

Top