ACTUEEL

Vakbond maant Klink administratielast neer te sabelen

De administratielast in de zorg is uit de hand gelopen. Vooral in de geestelijke gezondheidszorg heeft de invoering van marktwerking geleid tot een doorgeschoten administratie- en registratielast. Dat stelt vakbond Abvakabo FNV.

Arbeidsmarktbeleid zorg

De bond heeft vrijdag een beroep gedaan op demissionair minister Klink van Volksgezondheid om hierop in te grijpen. De bond deed dit tijdens een overleg tussen de sociale partners in de zorg en de minister over het arbeidsmarktbeleid voor de zorg voor de komende jaren.

Toegenomen administratieve lasten

Demissionair minister Klink heeft volgens Abvakabo FNV aangegeven de ernst van de zaak in te zien en serieus met het onderwerp aan de slag te gaan. Klink is voornemens de zorgprofessionals te betrekken bij het bepalen van de juiste aanpak. De toegenomen administratieve lasten zijn de grootste klacht van werknemers uit de zorg waaronder ook de ggz. Een derde van de werknemers is zelfs dertig tot vijftig procent van de tijd kwijt aan bureaucratie.

Standaardiseren

Abvakabo FNV pleit voor het standaardiseren van de administratie en registratie. De hoge druk wordt nu vaak veroorzaakt doordat verschillende externe partijen (financiers, inspecties, samenwerkingspartners) verschillende eisen stellen aan de registratie van gegevens.

Werk in plaats van dubbele administratie

Corrie van Brenk, vice-voorzitter Abvakabo FNV: “Professionals in de zorg moeten het merendeel van hun werktijd kunnen besteden aan het directe werk en niet belast worden met dubbele administratie. De overheid moet de coördinerende rol op zich nemen zodat één administratieve rapportage voldoende is. Deze oplossing zou de ervaren werkdruk als gevolg van administratieve lasten wellicht al wat kunnen verminderen”.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

7 juni 2010

Als je Klink gezien hebt in de uitzending met Cees Grimberg "Max peilt de stemming" op 3-6-2010 zou je je af kunnen vragen hoe geloofwaardig hij is. Hij is ook alleen nog maar "voornemens de zorgprofessionals te betrekken"http://player.omroep.nl/?aflID=11024511

Top