ACTUEEL

Professor Smalhout verdacht van wapenbezit

De 82-jarige man die deze week in verband met de vondst van een grote hoeveelheid zware wapens in Reeuwijk werd aangehouden en vastgezet in een politiecel, blijkt professor Bob Smalhout. Dat meldde De Telegraaf zaterdag. Smalhout is columnist van die krant.

Geen juiste vergunning

De politie meldde woensdag dat zij in zijn woning in de gemeente Zeist een automatisch vuurwapen en drie handvuurwapens had gevonden. De academicus wordt nu verweten dat hij ongeveer negen automatische en handvuurwapens voorhanden had, waarvoor hij volgens justitie niet de juiste vergunning had, aldus de krant.

Wapenvonst

De arrestatie volgde na de vondst van onder meer twintig vuurwapens, zoals een kalasjnikov en een uzi, in een woning in Reeuwijk. Daarvoor is een 55-jarige Volendammer aangehouden, die nog vast zit. Volgens De Telegraaf is dat de schoonzoon van Smalhout. Beiden zijn nog steeds verdachte.

Smalhout diep beledigd

De medicus, die in de krant zijn relaas doet, is een wapenverzamelaar en lid van een schietvereniging. Hij heeft tientallen wapens van de achttiende eeuw tot heden. Een deel kreeg hij naar zijn zeggen cadeau van dankbare patiënten. Het gaat daarbij volgens hem om wapens uit de Tweede Wereldoorlog, van oud-verzetsmensen.

Uit de hand gelopen hobby

Smalhout zegt zich door de arrestatie “diep beledigd, bezoedeld en vernederd” te voelen. De professor werd op de dag van zijn aanhouding vrijgelaten wegens gezondheidsproblemen. Zijn bloeddruk liep hoog op: 235/155. Hij is de volgende dag opnieuw gehoord. Na de aanhouding van de Volendammer zei de politie het idee te hebben dat het om een uit de hand gelopen hobby gaat. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top