ACTUEEL

Verplegenden: bezuinig op managers in zorg

Er is heel wat geld te besparen door te snijden in de managementslagen, papierwerk te verminderen en door de eigenlijke zorg efficiënter te organiseren. Verplegenden en verzorgenden noemen dit de uitgelezen mogelijkheden om te bezuinigen op de kosten van de langdurige zorg, terwijl de kwaliteit ervan tegelijk toeneemt. Dat meldt de NOS op basis van een eigen inventarisatie.

Bezuinigingen langdurige zorg

Via NOS Net, een netwerk van mensen die kennis en ervaringen via internet delen met de NOS, heeft de NOS geïnventariseerd welke bezuinigingsmogelijkheden mensen die werkzaam zijn in de langdurige zorg zien. Omdat er zoveel geld in omgaat in de zorg, staat de zorgsector hoog genoteerd op veel politieke bezuinigingslijstjes. De rode draad in de reacties is: minder managers, minder administratielasten en verplegenden en verzorgenden efficiënt inzetten.

'Geen dubbele planning'

Zelfstandig thuisverpleegkundige Liesbet Machielsen liet NOS NET weten: "Geen dubbele planning. Dus één persoon die kan wassen, aankleden en bijvoorbeeld ogen druppelen. Nu kom je nog tegen dat er twee personen op één adres komen, omdat de één alleen mag wassen en de ander dus de medicatie moet doen."

Onderwijs afstemmen op vraag

Meer genoemde voorbeelden van efficiëntie zijn het afstemmen van het (beroeps)onderwijs op de vraag, dat er personeel wordt opgeleid waar op de arbeidsmarkt ook behoefte aan is. Of het meer en beter ondersteunen van mantelzorgers zodat zij hun taak langer kunnen volhouden en mensen later in verpleeghuizen terecht komen. Lees meer op de website van de NOS.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Saskia

10 juni 2010

Dat klinkt allemaal heel gemakkelijk, bezuinig op managers in de zorg. Lees eens wat Gerda, één van die managers hierop te zeggen heeft op http://www.mijntijdvoordezorg.nl/categorie/Gerda/ onder Max peilt de stemming en ik deed mee.

Top