ACTUEEL

Interactieve ‘coach’ verbetert therapietrouw

Het interactieve therapietrouwprogramma PharmaCoach zorgt voor een verbetering van de therapietrouw van tussen de 6 en 33 procent ten opzichte van de gemiddelde chronische patiënt. Dit blijkt uit onderzoek onder 1500 patiënten.

Inzicht

Het onderzoek naar de PharmaCoach, die onder de naam 'Mijnmedicijnkompas' nu anderhalf jaar in gebruik is bij de Mediq-apotheken, heeft daarnaast ook opvallende inzichten opgeleverd in het gedrag van chronisch zieken. Zo geeft de helft van chronische patiënten aan niet te weten wat er met zijn of haar gezondheid aan de hand is, stopt een kwart van de patiënten met de medicatie en brengt een op de vijf patiënten zelf een wijziging in medicatiegebruik aan zonder tussenkomst van een arts.

Besparing

Therapietrouw is al geruime tijd een probleem bij patiënten die langdurig, vaak meerdere medicijnen moeten gebruiken. PharmaCoach is een programma waarmee PharmaCoach is een programma via de apotheek waarmee chronisch zieke patiënten online kunnen worden begeleid bij hun medicijngebruik. 2Comply, de organisatie achter de PharmaCoach, denkt dat er door verbetering van de therapietrouw een besparing van 200 tot 300 miljoen euro per jaar kan opleveren.  2Comply stelt het instrument daarom breder beschikbaar met als doel om de therapietrouw-tool eind 2010 beschikbaar te hebben in meer dan 600 apotheken. 2Comply heeft het Pharmo Instuut gevraagd om verder wetenschappelijk onderzoek uit te voeren naar de effecten van PharmaCoach.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top