ACTUEEL

NZa onderzoekt handel in zorgquota

Ziekenhuizen kunnen misschien volgend jaar handelen in zorgquota voor medisch specialistische zorg. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoekt de mogelijkheden om ziekenhuizen die hun budget overschrijden zorg te laten inkopen bij ziekenhuizen die zorg ‘over’ hebben. Dat meldt Zorgvisie op basis van een uitgelekt rapport van de NZa.

Budgetplan Klink

Ziekenhuizen krijgen volgend jaar een budget voor de honorariumomzet van de medisch specialistische zorg. Demissionair minister Ab Klink wil ziekenhuizen een vast bedrag geven, dat ze mogen besteden aan salarissen van de artsen. De raden van bestuur kunnen dan zelf beslissen of ze artsen extra belonen als die bijvoorbeeld heel goede zorg leveren. Zo wil de minister voorkomen dat de dokters hun motivatie verliezen om hard en goed te werken. De Orde van Medisch Specialisten en de NVZ vereniging van ziekenhuizen zijn tegen het budgetplan van Klink.

Zorgquota

Met de zorgquota bouwt de NZa een vorm van flexibiliteit in. Medisch specialisten, ziekenhuizen en de zorgverzekeraars moeten uiterlijk half juli laten weten wat zij van het idee vinden.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank van Wijck

8 juni 2010

Interessante gedachte van de NZa, en het zou een hinderlijke status quo kunnen doorbreken. Alle ziekenhuizen bieden nu nog liefst alle vormen van medisch-specialistische zorg aan. Dat is niet effectief, maar geen enkel ziekenhuis is bereid een deel van het totale zorgaanbod te schrappen, omdat dit derving van inkomsten betekent. Dat wordt anders als geld te verdienen valt aan het doorverkopen van die zorg. Op dat moment wordt die zorg een handelsproduct. Wie biedt?

Top