Finance

'Psychotherapie levert jaarlijks miljard op'

Het met psychotherapie behandelen van mensen met een persoonlijkheidsstoornis kan de maatschappij jaarlijks 1 miljard euro opleveren. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC waarop Djøra Soeteman onlangs is gepromoveerd.

Opbrengsten hoger dan investering

Met haar onderzoek is voor het eerst wetenschappelijk bewezen dat psychotherapie kan meer kan opleveren dan het kost. De therapiekosten wegen ruimschoots op tegen de maatschappelijke kosten die deze patiënten maken als ze niet worden behandeld.

Financieel

“Als de maatschappij in onderzoek naar psychotherapie zou investeren kan dat ruim een miljard euro opleveren. Het gaat dan bijvoorbeeld om onderzoeken die meer inzicht geven in welke behandelingen financieel het beste uitpakken”, zegt Soeteman. Om ‘winst’ te kunnen maken op psychotherapie moeten patiënten de juiste behandeling krijgen. Patiënten kunnen nu nog voor onnodig dure behandelingen kiezen doordat artsen geen rekening houden met de economische gevolgen wanneer ze patiënten toewijzen aan behandelprogramma’s. “Wanneer ze wel op de financiën letten, kunnen meer patiënten worden geholpen voor hetzelfde geld”, aldus Soeteman.

Extra maatschappelijke kosten

Het onderzoek kan politici, beleidsmakers en zorgverzekeraars helpen slimme keuzes te maken volgens de onderzoekster. “Zeker op dit moment is dat van belang”, zegt Soeteman. “In tijden van economische crisis wordt altijd de betaalbaarheid van de zorg onder de loep genomen. Zo is recent besloten om de oudste vorm van psychotherapie niet meer te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering. Maar bezuinigen op psychotherapie kan juist leiden tot extra maatschappelijke kosten.”

Behandelkosten

Ongeveer één op de tien mensen lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis. Een patiënt kost gemiddeld 11.000 euro per jaar. Een groot percentage van de patiënten herstelt na behandeling waardoor deze kosten verminderen tot minder dan een kwart. De eigenlijke behandelkosten zijn volgens Soeteman snel terugverdiend doordat patiënten weer in staat zijn aan het werk te gaan en minder gebruik maken van de gezondheidszorg. Daarna leidt psychotherapie tot besparingen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Juspol

9 juni 2010

Het is in die zin onzinnig, ook al omdat deze mensen met pers. stoornissen zelfs ernstige zoals borderlinesyndroom bij vele vele vrouwen, en dat kan de promovenda weten ook,

helemaal niet worden verplicht tot enige therapie als die al zou bestaan.

Laat staan dat het te genezen is. Tenzij men eindelijk als psychiatrie en ggz meldplicht invoert zodat stoornissen gelijk deze bij vrouwen kunnen worden voorkomen door in familierecht niet langer vervreemden van kinderen van eigen vaders toe te staan om maar iets te noemen.

(www.rgardner.com)

Nota bene in talloze gezagskwesties trappen rechters nog steeds volop in afgelegde verklaringen door deze soort van mensen, met bekende kenmerken terwijl al jaren wordt gewaarschuwd aan ggz en rechters niet mee te gaan in handel en wandel en niet langer in valkuilen te trappen.

Daarin zit dan ook een besparing van een aantal miljarden naar alle waarschijnlijkheid,

en in heel de verkiezingscampagne zien mensen niks terug van het geknoei op dat terrein met de term belang kind om maar vooral te zorgen dat vaders het kunnen bekijken in dit land en daarmede hun al dan niet verdonkeremaande kinderen.

Zich verschuilende daarbij en daarna achter de onafhankelijke rechter waarvan we allen kunnen weten dat

aan enige waarheidsvinding dan ook door de ggz niks wordt gedaan laat staan gemeld in die zaken.

Schande en kinderbeschadigend helemaal al.

Er wordt aan verdiend.

Heel heel veel. Helaas. En dat is het probleem ook verder.

Plus ontbreken van enige verplichting aan dit soort 'lui'.

Het gebruik als kenmerk al van etiket zelf wordt niet eens aangepakt zo.

bpdcentral.com

Top