Finance

Goes overweegt lening terug te eisen van ADRZ

Als de toezichthouders van het Admiraal De Ruyterziekenhuis (ADRZ) de gemeente Goes geen bevredigende verklaring geven over de hoge salarissen van de directie, eist de gemeente mogelijk de lening van twee miljoen euro terug. Dat heeft burgemeester Dick van der Zaag maandagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering gezegd, meldt PZC.

Lening onder voorwaarde

Goes leende het ziekenhuis dat in financiële nood verkeerde vorig jaar twee miljoen euro. Daarbij stelde de gemeente de voorwaarde dat de salarissen van de topbestuurders niet boven de salarisnorm van zorgbestuurders mochten uitkomen. Die bedraagt 190.000 euro met een uitloop in uitzondelijke gevallen tot bijna 250.000 euro. Het ADRZ betaalde respectievelijk 384.000 en 367.000 euro voor Bert Vos en Pieter Vierhout.

Verontwaardiging

De gemeenteraad stemde unaniem in met een motie van PvdA'er en huisarts Peter den Doelder waarin de hoge salarissen van ziekenhuisbestuurders Pieter Vierhout en Bert Vos onder vuur werden genomen. De Doelder wil met de motie een duidelijk signaal afgeven vanuit de Middelburgse gemeenschap. Deze is verontwaardigd over de gang van zaken.

Nieuwe salarissen

De directie krijgt dit jaar in elk geval een lager salaris, zegt Willemien van Montfrans, voorzitter van de raad van toezicht. "Vorig jaar ging het om een interimperiode; dat valt altijd duurder uit.” Hij doet geen uitspraak over de hoogte van de nieuwe salarissen, behalve dat deze binnen de norm vallen. Hij zegt hij niet of de bestuurders een deel van het salaris over 2009 terug willen storten. De gemeente Goes heeft het ziekenhuis in een brief gevraagd of het daartoe bereid is. "Als we reageren, doen we dat naar Goes", zegt Van Montfrans in PZC.
Lees de achtergronden in Skipr magazine: Moeizame fusie Zeeuwse ziekenhuizen

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top