ACTUEEL

Live operatie Slotervaartziekenhuis in Tuschinski

Chirurgen van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam zijn op 1 juli in de bioscoop te bewonderen terwijl zij een maagverkleiningsoperatie uitvoeren. De ingreep, ook wel laparoscopische gastric bypass genoemd, is live te zien in het Pathé Tuschinski Theater in Amsterdam.

Gastric bypass

Met de rechtstreeks uitgezonden operatie willen de artsen aandacht vragen voor de gastric bypass. Die is volgens hen de beste behandeling voor patiënten die door gevaarlijk overgewicht een hoog risico lopen op diabetes, maar wordt slechts uitgevoerd bij twee procent van de patiënten die ervoor in aanmerking komen.  De chirugen willen de bekendheid bij patiënten en leken met deze behandeling vergroten. In Nederland is niet of onvoldoende bekend dat deze operatie ook een effectieve behandeling is voor patiënten met diabetes type II, stellen zij.

Toelichting arts

In de bioscoop is een arts aanwezig om toelichting te geven en vragen van het publiek te beantwoorden. Hij staat in directe verbinding met de chirurgen die de operatie uitvoeren. Kaartjes voor de 'voorstelling' zijn gratis te bestellen bij het Slotervaartziekenhuis.

Operaties in de bioscoop

Het is niet de eerste operatie in Nederland die in de bioscoop te volgen is. Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam vertoonde al vaker chirurgische ingrepen op het witte doek. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top