ACTUEEL

NPK: Leefstijl Nederlanders verbetert niet

Het lukt nog steeds niet om Nederlanders gezonder te laten leven. Het aantal rokers is vorig jaar gestegen ten opzichte van 2008, evenals het aantal mensen met obesitas. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde gegevens van het Nationaal Programma Kankerbestrijding (NPK), waarin het ministerie van VWS samenwerkt met verscheidene organisaties op het gebied van preventie en bestrijding van kanker.

Meer rokers

Het NPK stelde zich in 2005 ten doel het aantal rokers te laten dalen tot twintig procent van de volwassen Nederlanders. Daarvan is tot dusver niet gelukt. Het percentage rokers lag vorig jaar op 28 procent, een procentpunt hoger dan een jaar eerder. In 2008 kampte elf procent van de Nederlanders met ernstig overgewicht, vorig jaar was dat twaalf procent.

Bestrijden kanker

Uit de cijfers blijkt bovendien dat steeds meer Nederlanders kanker krijgen. “Een deel van die toename wordt verklaard doordat de groep ouderen groeit. Zorgwekkend is echter dat veel kanker had kunnen worden voorkomen met een gezondere leefstijl”, aldus het NPK.

“Kanker wordt vaak veroorzaakt doordat mensen roken, te weinig groente en fruit eten, te weinig bewegen en te dik zijn. Als we kanker echt willen bestrijden, moeten we wat aan die leefstijl gaan doen”, aldus een woordvoerder.

Longkanker

In Nederland sterven gemiddeld meer patiënten dan elders in Europa. Dat komt volgens het NPK mede door een hoge sterfte aan roken gerelateerde kankers. Bijna een derde van de sterfgevallen heeft een relatie met sigaretten. Het aantal patiënten met longkanker neemt nog steeds toe, vooral bij vrouwen. Longkanker wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door roken en meeroken. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top