ACTUEEL

Rode Kruis: Kennis EHBO laat te wensen over

De kennis van Nederlanders over eerste hulp bij ongelukken laat te wensen over. Drie op de vier Nederlanders weten niet goed wat ze moeten doen bij kleine ongevallen als verslikking, snijwonden en botbreuken. Dat zegt het Rode Kruis dinsdag naar aanleiding van een onderzoek onder 1500 personen.

Onderzoek Maurice de Hond

In opdracht van het Rode Kruis legde Maurice de Hond Nederlanders vijf gevallen voor van kleine ongelukken en vroeg hij hen wat ze zouden doen. Uit de antwoorden bleek onder meer dat slechts een op de vijf Nederlanders weet wat te doen bij een vermoedelijke botbreuk of hoe te handelen als een kind zich verslikt in een knikker of een ander stuk speelgoed.

Internationale vergelijking

Ongeveer drie procent van de Nederlanders heeft volgens het Rode Kruis een 'aantoonbare Eerste Hulp vaardigheid'. Volgens de organisatie is de gemiddelde kennis in Nederland vergelijkbaar met landen als Kirgizië en Azerbeidzjan. In Duitsland en Oostenrijk heeft tachtig procent van de bevolking die kennis wel, aldus de organisatie.

Voorlichtingscampagne

Het Rode Kruis start dinsdag met een voorlichtingscampagne over de beste EHBO-handelingen bij zeven veel voorkomende ongevallen. Bezoekers van de website van de gezondheidsorganisatie kunnen een kennistest doen.

Kosten gebrekkige kennis EHBO

De gebrekkige kennis van EHBO onder de Nederlandse bevolking leidt tot zes miljoen onnodige bezoeken aan de huisarts. De kosten die daarmee gemoeid zijn, bedragen 200 miljoen euro. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

8 december 2010

Een basiscursus EHBO voor een particulier kost die particulier 210,- Euro. Als we nu 1 miljoen burgers gratis opleiden kost dat 200 miljoen euro; Daarmee voorkomen we dus die 6 miljoen onnodige bezoekjes aan huisarts en Eerste Hulp. Het is een investering die zich dus in een jaar terugverdient.

Top