ACTUEEL

'Freuds psychoanalyse uit basispakket is onterecht’

De zorgverzekeraars hebben recent de psychoanalyse uit het basispakket gehaald. Onterecht, want patiënten hebben wel degelijk baat bij de intensieve behandelmethode waarvan de Oostenrijkse psychiater Sigmund Freud aan het einde van de negentiende eeuw de grondlegger was.

Economische voordelen

De positieve resultaten voor patiënten vertalen zich volgens Berghout ook in economische voordelen. Patiënten die met psychoanalyse worden behandeld, gaan minder vaak naar de huis- of bedrijfsarts, werken harder en melden zich minder vaak ziek, aldus de promovendus.

Psychoanalyse

Psychoanalyse is een langdurige en kostbare behandelmethode. Patiënten liggen jarenlang vier of vijf keer per week bij de psychiater op de sofa. De behandelmethode is al jaren omstreden. Critici menen dat er veel te weinig wetenschappelijk bewijs is dat psychoanalyse ook echt werkt.

Uit basispakket

Mede daarom schrapten de zorgverzekeraars de psychoanalyse eerder dit jaar uit het basispakket. De ongeveer zeshonderd patiënten in Nederland die de behandeling al ondergaan, vallen onder een overgangsregeling. Nieuwe patiënten moeten zelf opdraaien voor de kosten. Die kunnen oplopen tot 12.500 euro per jaar. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top