ACTUEEL

‘Geriatrische ziekenhuiszorg in Limburg ondermaats’

De Limburgse ouderenbonden maken zich ernstige zorgen over de kwaliteit van de geriatrische zorg in de Limburgse ziekenhuizen. In een brief aan deze ziekenhuizen stellen de bonden dat zij bij opname niet of onvoldoende rekening houden met bijkomende problemen van ouderen.

Opleiding geriatrie

Daarnaast kent de sterk vergrijzende provincie Limburg volgens de ouderenbonden geen opleiding voor geriatrische zorg. De bonden willen dat vooral de ziekenhuizen in Heerlen en Sittard samen een specialistische afdeling geriatrie gaan ontwikkelen met opleidingscapaciteit.

Meerdere ziektebeelden

Ouderen boven een bepaalde leeftijd hebben vaak meerdere problemen. Bij opname in het ziekenhuis wordt teveel alleen maar gekeken naar de reden voor opname, terwijl weinig of geen rekening wordt gehouden met de andere lichamelijke ongemakken van de ouderen. De bonden willen dat de afdeling geriatrie bij opname voortaan de opvang van ouderen in het ziekenhuis regelt en coördineert.

Interacties tussen ziektes

Bij ouderen in een kwetsbare positie wordt een groot aantal bijkomende problemen niet tijdig herkend bij ziekenhuisopname. Het gaat daarbij om zaken als ondervoeding, stemmingsklachten, delirium en geheugenverlies, aldus de ouderenbonden. Ook wordt te weinig gekeken naar interacties tussen ziektes, terwijl de helft van de ouderen twee of meer ziektes heeft. De ouderenbonden spreken van “een gebrek aan aandacht voor de gehele persoon”. Zij willen dat ziekenhuizen deze zorg verbeteren. (ANP)

>> Skipr op Twitter <<

Twitteren over Skipr en de zorg?
Gebruik #Skipr en volg Skipr op Twitter.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top