Vastgoed

Commissaris Hirsch Ballin faalde bij Philadelphia

Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft als commissaris van Philadelphia Zorg vastgoedtransacties en een cultuuromslag goedgekeurd, die het concern aan de rand van de afgrond hebben gebracht. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit de jaarrekeningen van de gehandicaptenzorginstelling en uit bronnen die het vertrouwelijke rapport van het College Sanering Zorginstellingen (CSZ) hierover kennen.

Philadelphia zag in korte tijd 24 miljoen euro verdampen, aldus de Volkskrant. Het concern heeft 10.000 werknemers op 800 locaties en heeft 10.000 cliënten in gehandicapten- en thuiszorg . "In 2003 en 2004 besloot de directie, bestaande uit twee CDA-prominenten, dat Philadelphia moest groeien in het vastgoed. Hirsch Ballin keurde die omslag goed, samen met andere commissarissen."  

Mislukte vastgoedtransacties

Het CSZ-rapport is uitermate kritisch over de rol van deze toezichthouders, meldt de krant. "Zij verzuimden bij vastgoedtransacties naar taxatierapporten en businessplannen te informeren, ook toen duidelijk werd dat er vertragingen en kostenoverschrijdingen waren. Ook grepen zij niet in toen bleek dat de directie projecten doorzette tegen de wens van het personeel, de vastgoedafdeling van het concern en de ouders van de cliënten. Philadelphia Zorg kocht de afgelopen jaren onder meer een hotel op Schiermonnikoog, een vervallen kasteel en diverse oude kloosters. Al deze projecten mislukten."

CDA-minister maakt Wet maatschappelijk ondernemen

CDA-minister Hirsch Ballen werkt aan de Wet maatschappelijk ondernemen (WMO). Die regelt dat falende zorgtoezichthouders persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Minister Klink van Volksgezondheid heeft onlangs onderstreept dat hij de wet noodzakelijk vindt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top