ACTUEEL

KNMG verduidelijkt regels euthanasie

De artsenorganisatie KNMG heeft op verzoek van onder meer het college van procureurs-generaal de regels beter uitgelegd over patiënten met een verlaagd bewustzijn, die eerder hadden aangegeven euthanasie te willen.

Onduidelijkheid

Er bestaat veel onduidelijkheid bij artsen of ze die patiënten nog wel mogen helpen bij beëindiging van hun leven. De betrokkenen kunnen immers niet meer zelf aangeven dat ze ondraaglijk lijden. Volgens de wet is dat een harde voorwaarde voor euthanasie.

Ondraaglijk lijden

Volgens de richtlijn mag de arts geen euthanasie verlenen bij een patiënt die in een diepe coma is geraakt. Die persoon ervaart immers geen pijn. De euthanasie is wel toegestaan als de zieke weliswaar een verlaagd bewustzijn heeft, maar bijvoorbeeld toch kreunt of last heeft van benauwdheid. De dokter kan in die situatie niet uitsluiten dat de patiënt ondraaglijk lijdt. Als hij de situatie van tevoren met betrokkene heeft besproken, geldt de pijn van de patiënt als gecontinueerd lijden, zegt de artsenorganisatie KNMG.

Strafvervolging

Het college van procureurs-generaal zegt dat artsen niet bang hoeven te zijn voor strafvervolging als ze zich aan deze richtlijn houden. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top