Finance

VWS werkt aan afschaffing van risicoverevening

VWS werkt hard door aan de afschaffing van de risicoverevening voor zorgverzekeraars, hoewel de Tweede kamer dit onderwerp vorige week controversieel heeft verklaard. Dat meldt Zorgvisie.

Compensatie

VWS heeft de plannen al klaar liggen om te stoppen met de ex-post correcties op het vooraf berekende model van risicoverevening, zegt Directeur-Generaal Leon van Halder op de site van Zorgvisie. Deze correcties achteraf compenseren de zorgverzekeraars voor verschillen in gezondheidsrisico’s van hun verzekerdenpopulatie. Wie relatief veel ongezonde verzekerden heeft, krijgt extra geld ter compensatie van de hogere kosten uit het zorgverzekeringsfonds.

Te voortvarend

Zorgverzekeraars vinden dat VWS te voortvarend te werk gaat. De ex-post correcties zijn weliswaar als tijdelijk instrument ingesteld, maar de zorgverzekeraars vinden het te vroeg om het nu al af te schaffen. Zij vinden dat dit alleen verantwoord kan als het budget dat zorgverzekeraars vooraf krijgen op basis van risico-inschatting, betrouwbaar is. “We kunnen de risicogroepen niet goed onderling wegen, omdat het moeilijk is te voorspellen hoe de schadelastverdeling over de risicogroepen verandert door het gevoerde beleid op het terrein van de gezondheidszorg. Het effect blijkt pas enkele jaren later. Het lijkt erop dat VWS nu veel te snel wil gaan”, zegt Henny Wijngaard, manager afdeling verzekering van Zorgverzekeraars Nederland op de site van Zorgvisie.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top