ACTUEEL

Resistente schimmels eisen levens in ziekenhuizen

Agressieve schimmelinfecties eisen jaarlijks tientallen levens in Nederlandse ziekenhuizen. Patiënten met een verzwakt afweersysteem bezwijken aan schimmels resistent zijn geworden tegen de belangrijkste bestrijdingsmiddelen. Dat meldt de NOS op basis van het onderzoek Nethmap 2010 van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) en het Centrum voor Infectieziektenbestrijding (CIB) van het RIVM.

Bestrijdingsmiddel

Schadelijke schimmels zijn steeds vaker niet of nauwelijks te bestrijden. Tenminste vijf procent van de veelvoorkomende Aspergillus-schimmels is inmiddels resistent zijn tegen de zogenoemde azolen, de meest gebruikte kuur tegen de organismen, blijkt uit het onderzoek. Nethmap 2010 is een jaarlijkse onderzoek over antibioticagebruik en geneesmiddelenresistentie van bacteriën, schimmels en virussen.

Levensbedreigend

Arts en microbioloog professor Paul Verweij van het UMC St Radboud in Nijmegen vermoedt dat de resistentie onder meer wordt veroorzaakt door het gebruik van azolen als bestrijdingsmiddel in de landbouw en in schimmelwerende verf. De onderzoekers verwachten dat steeds meer van dit soort schimmels resistent zullen worden. In sommige academische ziekenhuizen zijn nu al meer dan 8 procent van alle Aspergillus-schimmels resistent tegen azolen. De resistente aspergillus-schimmels zijn vooral gevaarlijk voor personen met een verminderd afweersysteem, zoals leukemiepatiënten of mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan. Zij kunnen zogeheten invasieve schimmelinfecties veroorzaken. Deze zijn  levensbedreigend voor patiënten met een verzwakt immuunsysteem.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top