ACTUEEL

Minister sluit tehuis voor jonge autisten

Het kleinschalige woonzorgproject Charis voor autistische jongeren moet op last van de minister van Volksgezondheid dicht. De Stichting Woon -en Werkhuis Rotterdam moet de locatie binnen een week sluiten. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) schiet de zorg ernstig tekort. Zo heeft de stichting onvoldoende deskundig personeel aan het werk.

Verloop

De werknemers zouden de puberende cliënten van wie een deel een licht verstandelijke beperking heeft, niet goed kunnen begeleiden en niet in staat zijn om duidelijke grenzen aan te geven. Er is een groot verloop onder het personeel en ook onder jongeren die in Oud-Beijerland verblijven. De wensen van cliënten op het gebied van wonen, werken en vrije tijd worden niet gewaarborgd. Een goede dagbesteding ontbreekt. Ouders vinden de communicatie bij de stichting niet goed en volgens enkelen voelen hun kinderen zich in de instelling niet veilig.

Belangenverstrengeling

Bovendien is er sprake van belangenverstrengeling. Dochters van de directeur zitten in het bestuur. “Het huidige bestuur heeft onvoldoende invloed op de directeur om haar aan te sturen”, concludeert de IGZ. Ook bij eerdere inspectiebezoeken constateerden de controleurs tekortkomingen. Al sinds 2005 heeft de inspectie extra aandacht voor de instelling. In 2008 legde de minister de Stichting Woon- en Werkhuis Rotterdam al een dwangsom op.

Niet voldoende

Op de website schrijft de stichting dat Charis allerlei verbeteringen heeft doorgevoerd om de kwaliteit te verbeteren. De inspectie vond het aantal verbeteringen echter niet voldoende. Het bestuur was vrijdagavond niet bereikbaar voor commentaar. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top