ACTUEEL

KNV wil meer ligtaxi's inzetten

Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) pleit voor meer ligtaxi's. Deze zouden de rol van ambulances voor een deel moeten overnemen. Hiermee vergroten ze de beschikbaarheid van ziekenwagens voor spoedeisende hulp.

 

Brief

KNV schrijft dit in een brief aan minister Ab Klink van Volksgezondheid. Dit heeft de brancheorganisatie maandag bekendgemaakt. Volgens KNV vervoeren ambulances te vaak personen die geen medische begeleiding nodig hebben. In die gevallen zou vervoer per ligtaxi volstaan. De ligtaxi is een vorm van vervoer waarbij de passagier liggend op een brancard in een personenauto zonder medische begeleiding wordt vervoerd.

Ambulancecapaciteit

Volgens de brancheorganisatie gaat het jaarlijks om zo'n 150.000 personen, ongeveer 15 procent van het totaal aantal vervoerde patiënten. Als deze personen met een ligtaxi worden vervoerd, zou het tekort aan ambulancecapaciteit deels kunnen worden opvangen.

Financiën

Ambulancezorg Nederland voelt niets voor het voorstel van KNV. Volgens de organisatie is de verhoogde inzet van de ligtaxi niet nodig. Verder heeft het KNV-plan geen invloed op de financiering van de ambulancezorg. Van een besparing van miljoenen zal geen sprake zijn, laat voorzitter Ed Worm weten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top