ACTUEEL

Onderzoekers pleiten voor terughoudende inzet ivf

De techniek van ivf (in vitro fertilisatie) moet terughoudend worden ingezet. Reageerbuisbevruchting moet pas worden toegepast, nadat stellen ten minste drie jaar op natuurlijke wijze hebben geprobeerd zwanger te raken.

Kosten

Dit stellen onderzoekers van onder andere de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Human Reproduction. Snellere inzet van ivf vinden zij ongewenst wegens bijwerkingen en hoge kosten.

Commercieel

In veel landen wordt in toenemende mate een snelle ivf bij ongewenste kinderloosheid bepleit, zegt de Rotterdamse hoogleraar Dik Habbema. Habbema leidde het internationale onderzoek van Britse, Frans en Nederlandse wetenschappers. Als voorbeeld noemt hij Denemarken en de Verenigde Staten. In deze landen wordt al na enige maanden overgegaan tot ivf omdat het commercieel interessant is, zegt Habbema.

Zwangerschappen

“Met dit onderzoek tonen wij aan dat de roep om een snelle ivf onterecht is”, aldus de onderzoeker. “Vroeg gebruik van ivf om geboortecijfers op te krikken is ineffectief en leidt tot veel kosten en zware belasting voor de vrouw, terwijl er een verschuiving optreedt van natuurlijke naar ivf-zwangerschappen.”

Nederland

Met het huidige Nederlandse ivf-beleid krijgen per jaar rond de tweeduizend paren, die anders ongewild kinderloos zouden blijven, alsnog kinderen. Britse en Nederlandse richtlijnen schrijven een wachttijd van drie jaar voor ivf voor, tenzij er een ernstige, fysiek aantoonbare oorzaak is voor de onvruchtbaarheid. “Het Nederlandse ivf-beleid komt goed uit de bus in deze studie”, zegt Habbema.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top