ACTUEEL

‘Verbod op bemiddeling ZZP’ers in AWBZ is absurd’

Brancheorganisatie ZZP Nederland kan zich niet vinden in het besluit van minister Jan Kees de Jager van Financiën om bemiddeling van ZZP’ers in de zorg door bemiddelingsbureaus niet meer toe te staan. ZZP Nederland betitelt de situatie als zorgwekkend en onbegrijpelijk.

‘Absurd besluit’

Leo Vollebregt, bestuurder van ZZP Nederland, vindt het onbegrijpelijk dat de zorgsector zich verzet tegen flexibele zelfstandige zorgprofessionals. Absurd, oordeelt hij, gezien het groeiende personeelstekort.

Premies

Bemiddelingsbureaus zijn geen zorgorganisaties en mogen daarom geen WTZ-toelating als zorgorganisatie hebben. Dat betekent dat zij geen contracten kunnen afsluiten met zorgkantoren.  Wil een bemiddelingsbureau zich gedragen als zorgorganisatie, dan moet hij zich omvormen tot zorgorganisatie en aan alle bijbehorende kwaliteitseisen voldoen. In dat geval moet de organisatie de ZZP’ers in dienst nemen, en loonbelasting en sociale premies afdragen.

Volgens ZZP Nederland raken veel bemiddelaars in paniek van de regels en willen zij geen zelfstandigen meer bemiddelen in verband met de af te dragen premies. “Voor zelfstandigen is dit een ramp, ze zitten zonder inkomen en een gedwongen arbeidsovereenkomst is geen goede oplossing”, aldus ZZP Nederland.

Oplossingen

ZZP Nederland zoekt de oplossing in het sneller kunnen afsluiten van individuele en groepscontracten en de koppeling tussen opdrachtgevers en aangesloten zelfstandigen zonder hoge kosten en opslagen.

>> Skipr op Twitter <<

Twitteren over Skipr en de zorg?
Gebruik #Skipr en volg Skipr op Twitter.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top