ACTUEEL

Specialisten voeren actie tegen budgetplan Klink

De leden van de Orde van Medisch Specialisten hebben woensdag aangekondigd actie te gaan voeren. Volgende week donderdag komen ze in een protestvergadering bijeen, dan vindt de aftrap van de acties plaats.

Aard van de acties

Een woordvoerster van de Orde wil nog niet zeggen wat de acties zullen inhouden. Het kan, volgens haar, variëren van ludiek aangekleed een spreekuur houden tot het draaien van zondagsdiensten op normale werkdagen of extra vergaderen tijdens werktijd.
 
De belangenorganisatie van patiënten, NPCF, vindt dat de patiënt in geen geval de dupe mag worden van de acties. "Wij dagen de specialisten uit daarmee rekening te houden", aldus een woordvoerder woensdag.

Conflict

De specialisten hebben een conflict met demissionair minister Ab Klink van VWS. Hij wil de macht van de artsen beperken om zo de kwaliteit van de zorg te verbeteren. De specialisten zeggen juist dat de kwaliteit van de zorg wordt bedreigd door het ingrijpen van de minister.

Honoraria specialisten

Klink vindt dat de meeste specialisten te veel verdienen. Daarbij is volgens hem de kwaliteit van de zorg niet altijd optimaal en leggen specialisten te weinig verantwoording af over hun prestaties. Hij wil dat ziekenhuisdirecteuren voortaan met de specialisten onderhandelen over de salarissen in verhouding tot de zorg die ze leveren. De specialisten stellen dat hun autonomie daardoor wordt aangetast en dat 7.500 medisch specialisten ‘in feite’ hun vrije beroep verliezen.

De Orde-leden zeggen het bovendien zat te zijn “om als graaiers en grootverdieners te worden afgeschilderd”. (ANP)

>> Skipr op Twitter <<

Twitteren over Skipr en de zorg?
Gebruik #Skipr en volg Skipr op Twitter.

16 Reacties

om een reactie achter te laten

Wifi

23 juni 2010

Dit hebben ze aan zich zelf te danken. Het zijn ook graaiers, nou Ja die specialisten die ten kosten van andere hardwerkende collega's oneigenlijk veel geld blijven verdienen.

Anonym

23 juni 2010

Specialisten zijn extreme graaiers, ze werken in maatschapjes in ziekenhuizen EN privé klinieken, hierdoor hebben ze een veelvoud van de Balkenende norm, en weten ze van gekheid niet meer wat te doen, 5x per jaar op vakantie, of zetten DRIE Porsches op de oprit. kijk bijv. maar eens naar de anesthesisten van het maasziekenhuis te Boxmeer, die ook in de privékliniek Viasana te Mill werken, echte rupsjes nooitgenoeg, en maar klagen, en een air alsof ze god zelf zijn, Klink aanpakken deze gasten.

Anonym

23 juni 2010

@ 2: als u niet weet waar u het over heeft, reageer dan niet! Het overgrote deel van de specialisten werkt heel hard, lange werkweken, 24/7 beschikbaar. Heeft 15 jaar moeten studeren om dit vak uit te mogen oefenen. Niks erbij werken in een privekliniek. A) mag dat helemaal niet en B ) is daar geen tijd voor. De politiek schuift eigen fouten nu heel hard af op heel kleine groep hardwerkende mensen. Uiteraard gaat dit consequenties hebben, ook specialisten zijn niet gek.

Anonym

24 juni 2010

Ik zou ook niet blij zijn als ik de helft van mijn salaris in moest leveren. De hypotheek moet tenslotte ook betaald worden ;)Maar het is natuurlijk voor een specialist heel goed mogelijk om overdag 'reguliere' behandelingen te doen binnen het ziekenhuis waar hij of zij werkzaam is en in de avonduren nog even lekker bij te klussen bij een Privékliniek, ZBC of andere constructie voor die patiënten die graag dan geholpen willen worden. En dan is het inderdaad goed mogelijk om 4 of 5 keer Balkenende te verdienen...

Anonym

24 juni 2010

@2: wat een vreemde reactie van iemand die er overduidelijk geen verstand van heeft (en ook geen moeite hiertoe doet). Specialisten hebben langer gestudeerd dan menigeen in Nederland ooit heeft gewerkt. Het zijn, over het algemeen, keihard werkende mensen die echt begaan zijn met hun patienten (praat uit eigen ervaring). Natuurlijk zijn er overal misstanden en uitvreters, maar dat wordt nu tot basisnorm verheven. En dat praat natuurlijk wel lekker populistisch 'graaiers'... Tot iemand ineens het licht uit z'n ogen kwijt is en door een specialist behandeld moet worden. Toch blij dat er een vakman/vrouw naar je ogen kijkt dan!@4 Bijklussen in de avonduren? Als een specialist overdag hard heeft gewerkt, zit er s'avonds weinig puf meer in. Ook hier zijn uitzonderingen mogelijk, maar laten we die niet tot norm verheffen.Laten we even terug gaan naar de basis. Klink heeft er zelf een puinhoop van gemaakt en zit nu met een uitgestreken hoofd een hele groep te demoniseren. Specialisten hebben ook aangegeven excessen niet te accepteren. Lees dan een keer het hele persbericht in plaats van populistisch bezig te zijn!

En ja, hypotheken moeten ook gewoon betaald worden. We hebben het hier over kortingen van tientallen procenten!!!!! Als je de gemiddelde populist (zie 2) 1% kort gaat'ie al schreeuwen. Maar bij een ander mag je er rustig een kwart afhalen. Zijn toch graaiers....

Anonym

24 juni 2010

O ja, nog een aanvulling op 5. Laten we ons even realiseren dat er vorig jaar een enorme vermindering van de wachtlijsten heeft plaatsgevonden. Dat is een van de grootste redenen van budgetoverschrijding.Gaan we zometeen weer lekker terug in loondienst. Specialist dus gewoon 40 uur werken, binnen een jaar weer wachtlijsten van hier tot Tokyo. Zal dan ook wel weer aan de specialist liggen....Verder is het nieuwe declaratiesysteem een zooitje. Is Klink door de OMS zelf voor gewaarschuwd voor invoering! Specialisten zijn ook niet altijd lieverdjes, maar in dit geval sta ik 100% achter ze.Klink: opzouten en snel een beetje, je bent demissionair! Specialisten: gewoon goed en hard blijven werken en excessen vermijden en keihard aanpakken. Ik ben blij dat jullie er zijn en trots op onze kwaliteit van medische zorg! (ga voor de lol eens in het buitenland, lees: noord-europa, kijken)

Anonym

24 juni 2010

Bizar is het: specialisten verdienden meer meer omdat ze meer werk hebben verricht, waardoor de wachtlijsten nu zijn weggewerkt.En nu worden ze gestraft voor het feit dat ze harder gewerkt hebben en moeten ze dat geld waarvoor ze extra werk hebben verricht terug betalen.De oorzaak van de overschrijding ligt helemaal niet bij de specialisten maar bij Klink. Die vervolgens de specialisten vogelvrij verklaard om zijn eigen straatje schoon te vegen.Ik zie uit naar keiharde acties.

Anonym

24 juni 2010

@ 2 en 4: Ik ken veel (vooral jonge) specialisten, maar niet een van hen klust erbij in een private kliniek. Werkweken van 50+ uur, onregelmatige diensten..deze mensen zijn blij als ze hun vrouw/man en kinderen eens zien.Die scheuren dus bepaald niet in hun 'porche' (ook die heb ik nog niet bespeurd) naar de kliniek na hun reguliere werk.

Hou op zeg!

Anonym

24 juni 2010

@3

IK weet wel waar ik het over heb, mag ik dan wel wat zeggen?Recent heeft de OECD een ondezoek gepubliceerd waaruit bleek dat medisch specialisten in Nederland zowel absoluut het meeste verdienen als relatief t.o.v. het modale loon t.a.v. de rest van de westerse wereld. Zij hebben door goed lobby-werk tot opheden hun inkomen kunnen opdrijven. Eerlijk is eerlijk, dat hebben ze knap gedaan. Het is natuurlijk ook een groep die uitermate goed georganiseerd is en een uitgebreid netwerk heeft tot beslissers.Ook regulieren ze het aantal opleidingsplaatsen, dat bewust beperkt wordt gehouden waardoor hun aantal beperkt blijft. En waar schaarste is volgen hoger lonen.Hoe belangrijk de patient voor deze droeftoeters is lezen we op hun website:

"Het is vanwege juridische redenen van essentieel belang dat de patiëntenbehandeling normaal doorgang vindt en de patiënten geen hinder ondervinden van deze actie."

Anonym

24 juni 2010

@ 9: wat een onzin is dit.Wat betrrfet het onderzoek: hierbij wordt voor het gemak niet vermeld dat spacialisten in het buitenland hun grootste verdiensten NAAST het normale werk (iets wat in nederland niet of nauwelijks kan) in priveklinieken bij elkaar verdienen. In Engeland werk men bv 's morgens in het ziekenhuis en 's middags in de private kliniek. Verder worden OMZETTEN (waar heel veel kosten vanaf moeten) vergeken met SALARIS. Appels met peren vergelijken dus.En wat betreft je tweede punt: wat een nare stemmingmakerij is dit. Alsof mensen die tonnen goodwill in rook op zien gaan (onteigening van praktijk) en op hun verdiensten tientallen procenten worden gekort ergo hypiotheek niet meer kunnen betalen en in de problemen komen nog steeds alleenmaar moeten handelen uit liefde voor de patient? Deze mensen hebben wel andere zorgen.Droeftoeter? U bent er zelf een.

Anonym

24 juni 2010

@10: helder en duidelijk gesproken door iemand die van de hoed EN de rand weet.@9: wees toch eens realistisch, blijf bij de feiten en stop met stemmingmakerij. Of sluit je aan bij Klink voor een persoonlijke missie tegen de specialisten. Ik hoop in ieder geval dat je ze zelf niet snel nodig hebt, want om door een droeftoeter geholpen te worden lijkt me niet zo prettig. ;-). Gelukkig is de gemiddelde specialist een vakman met zorg voor zijn patient.

Vink-Klaassen

25 juni 2010

Ik ben zelf medisch specialist in loondienst en zit bij lange na niet aan de balkenende norm, zoals veel van mijn collega's, maar ben het zat om als graaier/zakkenvuller in de krant te verschijnen. Ik werk hard genoeg kwa uren en nachtdiensten voor mijn salaris.

Anonym

25 juni 2010

Veel specialisten die vrijgevestigd zijn halen ook de Balkenende norm niet, omzet is immers geen salaris of loon. Er moeten nog veel (praktijk)kosten vanaf (denk ook aan pensioen opbouw ed).Daarbij: ik vind het van de zotte dat de verdiensten van specialisten die zo lang gestudeerd hebben en een dusdanige verantwoordelijkheid dragen gekoppeld zouden moeten worden aan die van een beleidsmaker. Natuurlijk mogen specialisten meer verdienen dan Balkenende!! Balkenende verdient over een paar maanden zelf waarschijnlijk ook weer een paar maal zijn eigen ' norm' .

Olaf Wijman

25 juni 2010

leken medisch specialisten maar wat meer op verpleegkundigen :)

Een financiële vergoeding of een materieel voordeeltje helpt niet om verpleegkundigen te motiveren. Psychologische beloningen hebben een groter impact op hun tevredenheid.Dat blijkt uit onderzoek van de Vlaamse psychologe Sara de Gieter van de Vrije Universiteit Brussel. Zij voerde een reeks studies uit waarin werd nagegaan welk effect verschillende beloningen hebben op de baantevredenheid en de reden voor vertrek van Vlaamse verpleegkundigen.Psychologische beloningen

Naast de traditionele financiële vergoedingen en de materiële voordelen werd ook aandacht besteed aan psychologische beloningen, zoals een complimentje of een blijk van waardering. De resultaten geven aan dat de baantevredenheid en de vertrekintentie van verpleegkundigen in sterkere mate afhangen van psychologische, dan van financiële of materiële vergoedingen.Een goede verstandhouding tussen de verpleegkundige en haar leidinggevende, gebaseerd op wederzijds vertrouwen, appreciatie, dankbaarheid en erkentelijkheid zijn belangrijk voor de toewijding en motivatie, zo leert het onderzoek.Bron: Vrije Universiteit Brussel

Door: redactie Nursing

Anonym

30 juni 2010

Prima, gaan we toch over naar het systeem als in England??

NHS (failliet) SPECIALISTEN MOETEN VERPLICHT AANTAL JAREN WERKEN VOOR NHS. DAARNAAST VERDIENEN ZE GELD IN PRIVE -SETTING.

DUS 2-DELING IN DE ZORG, ALS JE HET NIET KAN BETALEN KOM JE IN DE GOEDKOPE NHS TERECHT. WEINIG SPULLEN, WEINIG GEMOTIVEERDE SPECIALISTEN. WANT GEEN GELD, BEHANDELINGEN KUNNEN WEL, MAAR GEEN GELD, DAAR RAAK JE GEDEMOTIVEERD VAN.ALS JE WEL GELD HEBT KUN JE NAAR PRIVE PRAKTIJK, DAAR ZORGT DIE DOKTER WEL DAT DE SPULLEN ER ZIJN, EN KUN JE GOED BEHANDELD WORDEN.WANNEER WE IN NL KIEZEN VOOR DEZE VORM IS DAT PRIMA, ZAL GEEN SPECIALIST OVER ZEUREN.!!WILLEN WE DIT??

DOORDAT SPECIALISTEN VAKER EN MEER ZIJN GAAN WERKEN ZIJN DE WACHTLIJSTEN VERDWENEN, AL INGEZET DOOR TOENMALIGE MINISTER BORST. MAG JE MEER VERDIENEN ALS JE MEER GAAT WERKEN, AVONDSPREEKUREN DOET ETC??ALS DE AUTOGARAGE OOK 'S AVONDS OPEN ZAL ZIJN ZULLEN ZE MEER OMZETTENMET DE PLANNEN VAN KLINK GAAT HET VOLGENDE GEBEUREN:

- BUDGETTERING:

DOORDAT OP EEN GEGEVEN MOMENT HET BUDGET OP IS, KUNNEN ER GEEN PATIENTEN MEER WORDEN BEHANDELD. DIT GEEFT DUS 2 NARE EFFECTEN;

WACHTLIJSTEN

HET STOMME FEIT DAT JE BETER IN JANUARI DAN IN DECEMBER WAT KAN MANKEREN- MACHT NAAR RvB ZH

HIERDOOR BEPAALD DE RvB WAT ER GEBEURD, OOK AL IS DAT NIET DE JUISTE BEHANDELING VOOR EEN PATIENT, MISSCHIEN IS HET WEL GOEDKOPER.

UW SPECIALIST LEERT CONTINU DOOR, EN WEET WAT DE BESTE BEHANDELINGEN ZIJN- GEEN BEHANDEL OVEREENKOMST MET UW ARTS

GEK, DOOR PATIENTENORGANISATIES ONDERSTEUNDE MAATREGEL;

U HEEFT EEN OVEREENKOMST MET UW ZH EN NIET MET UW SPECIALIST

MOCHT ER IETS MIS GAAN, MOET U HET ZH ER OP AAN SPREKEN, NIET UW SPECIALIST

UW SPECIALIST KAN NIET MEER BIJ ZIJN RvB VECHTEN VOOR EEN ANDERE BEHADNELING, APPARATUUR ETC WAAR U BETER VAN WORDT.

ZIET U HET AL VOOR U??

OPERATIE MISLUKT:

GAAT U MAAR NAAR DE RvB MEVROUW/MENEER, DAARMEE HEEFT U EEN BEHANDELOVEREENKOMST

OF

NIEUWS ; NIEUWE BEHANDELING TEGEN KANKER

U KOMT OP HET SPREEKUUR VAN DOKTER X IN ZH Y

SORRY MEVROUW/MENEER; IK KAN NIETS VOOR U DOEN, ALLE SPECIALISTEN HIER WILLEN DIE BEHANDELING GEVEN, MAAR ONZE RvB WIL DAT LIEVER NIET, HEBBEN ER GEEN VERSTAND VAN MAAR EEN NEEFJE VAN DE DIRECTUER HEEFT IN DE LIBELLE GELEZEN DAT HET MISSCHIEN TE DUUR KAN ZIJN.............PATIENTEN VAN NL DIT IS UW VOORLAND.-WACHTLIJSTEN

-GEDEMOTIVEERDE SPECIALISTEN (GA MAAR EEN bRIEF SCHRIJVEN

NAAR DE RvB) DE DIRECTEUR VAN EEN ZH (MEESTAL GEEN ARTS)

BEPAALT UW BEHANDELING!!

- WEL GEHOLPEN KUNNEN WORDEN IN BUITENLAND, WAAR NL ARTSEN NAAR TOE ZULLEN GAAN, EN ZELF VOOR DE KOSTEN MOETEN OPDRAAIEN.OVER DE OPLEIDING;

ZEKER IS DEELS OP KOSTEN VD STAAT DE OPLEIDING GEDAAN:

STUDIE IS DOOR DE STAAT BETAALD

ECHTER DIEZELFDE 18-JARIGE DIE GEEN FUC.. VAN ZIJN LEVEN WIL MAKEN, KRIJGT QUA BIJSTAND 2 TOT 2.5 KEER ZOVEEL!!!

DAN NOG 2 JAAR CO-SCHAPPEN LOPEN, WAARVOOR EEN STUDENT TOTAAL NIETS KRIJGT, MAAR ALLEEN VOOR MAG BETALEN IN DE VORM VAN COLLEGEGELD. NAAST DE CO-SCHAPPOEN WERKEN IS MAAR VOOR WEINIGEN WEGGELEGD (WERKWEKEN VAN 60-70U)

TIJDENS DE SPECIALISATIE VERDIENT DE ASSISTENT IN OPLEIDING TOT SPECIALIST GEWOOON EEN CAO-SALARIS DIE PER UUR GELIJK STAAT AAN DIE VAN DE VAKKENVULLER BIJ DE ALBERT HEIJNEINDELIJK IS IE DN SPECIALIST, EN MOET HET PENSIOEN NOG VERDIENT WORDEN IN ZO'N 20-25 JAAR.

TORENHOGE PREMIES!!!KUNNEN ER VOOR KIEZEN DIT NIET TE DOEN, ARTSEN UIT HET BUITENLAND HALEN, MAAR JA,

TOCH WEL LEKKER ALS JE HALF DOOD AAN HET GAAN BENT DAT DIE DOKTER JE KAN VERSTAAN NIET DAN!!!!!

Anonym

13 juli 2010

IK hoop toch wel dat Klink zo slim is om het maximum van 285.000 euro op de persoon te binden, en niet op dienstverband, de specialisten en/of ziekenhuisdirectie zijn weer zo "slim" om het ziekenhuis in 2 of 3 te laten splitsen, zodat de specialist halfjaar 1 van Maasziekenhuis "a" krijgen en daarna van maasziekenhuis "b" de bonussen van Maasziekenhuis Boxmeer "c" en dan de rest uit privekliniek Viasana te Mill. Klink laat de beslastingdienst gewoon aftoppen, dus welke list deze rupsjes nooit genoeg ook bedenken... inkomen boven 285.000 is gewoon 100% belasting. Klink wakker worden, wees deze oplichters voor...

Top