Finance

Zorginstelling Thebe bezuinigt tien miljoen

Bij zorginstelling Thebe verdwijnen dit jaar tientallen, maar mogelijk zelfs honderden banen.De instelling  met 65.000 klanten en tienduizend medewerkers in Tilburg/Breda en omgeving gaat tien miljoen euro bezuinigen. Dit meldt BN/De Stem.

Directeur Wim Corsten zegt:"Wij denken op een omzet van 170 miljoen euro tien miljoen te kunnen besparen door efficiënter te werken. Daarbij moet je denken aan het verhogen van de productiviteit en het schrappen van banen op managementniveau en in de indirecte zorgverlening." Om hoeveel banen het precies gaat, kan Corsten niet zeggen. De bedrijfsvoering van Thebe staat zwaar onder druk door vergrijzing en lagere zorgbudgetten. In de eerste helft van 2009 zal de personeelsafslanking in ieder geval via natuurlijk verloop gaan, zegt Corsten, die nog in overleg met de ondernemingsraad is hierover.

Tarieven

Naast de efficiencyslag hangt er nog een donkere wolk boven Thebe: de tarieven voor huishoudelijke zorg. Het wordt hoog tijd dat gemeenten in West-Brabant de portemonnee trekken, menen ze bij Thebe. Gemeenten zijn sinds de introductie van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) immers verantwoordelijk voor de huishoudelijke zorg aan klanten van de thuiszorg.

Daarnaast vormen de tarieven voor huishoudelijke zorg een heikel punt. Doordat zorginstelling Thebe “de huishoudelijke zorg tot nu toe onder de kostprijs aangeboden" heeft, put de instelling uit reserves. Financieel directeur Henk Möhlman. "Maar dat kan niet meer. Het uurtarief moet zo'n anderhalve tot twee euro omhoog, anders moeten we bezuinigen op de directe zorgverlening. Dat kan honderden banen kosten."

Aanbestedingen

De groep samenwerkende gemeenten (onder meer Etten-Leur, Zundert, Alphen) handhaaft dit jaar de tarieven. De Oosterhoutse wethouder Hans van Brummen zegt in BN/De Stem: "Wie te laag inschrijft voor een klus, moet zich realiseren wat de gevolgen daarvan zijn. Dat is eigen bedrijfsvoering. De nieuwe aanbesteding loopt nu en daar mag ik niks over zeggen."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top