ACTUEEL

Slechte alternatieve arts moet praktijk sluiten

Artsen die de gezondheid van hun patiënten schaden, gaan veel strengere straffen krijgen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kan alternatieve genezers gaan bevelen hun praktijken te staken. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil deze maatregelen in de wet gaan vastleggen, schrijft hij maandag aan de Tweede Kamer.

Misdrijf

Nu geldt het schaden van de gezondheid door een arts nog als een overtreding. Hierop staat hoogstens drie maanden cel of een boete tot 3700 euro. De minister wil er een misdrijf van maken, te vergelijken met mishandeling en dood of zwaar lichamelijk letsel door schuld. Straffen voor deze delicten kunnen oplopen tot negen jaar cel of 74.000 euro.

Inspectie-optreden

Dat de inspectie nu alleen tegen reguliere artsen kan optreden, noemt de minister een ernstig gemis. Hij verwijst daarbij onder meer naar de alternatieve genezers die de overleden Sylvia Millecam in de arm nam.Klink kondigde strengere maatregelen al aan na de ophef rond het Medisch Centrum Maria Magdalena in Roosendaal. Een patiënte had het advies gekregen met haar chemokuur te stoppen. Zij is inmiddels overleden.

Term 'medisch'

Klink grijpt deze kwestie ook aan om misleidend gebruik van de term 'medisch' aan te pakken. Deze kan ten onrechte de indruk wekken dat een kliniek reguliere zorg biedt, terwijl het in werkelijkheid gaat om alternatieve behandelingen. Ook een verbod op andere misleidende aanprijzingen van behandelingen zal gehandhaafd gaan worden. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top