ACTUEEL

MediRisk verplicht ‘OK-vangnetten’ in ziekenhuizen

Het invoeren van de zogenaamde ‘OK-vangnetten’ op vijf risicogebieden waaronder ‘medicatie’ en ‘verwisselingen maakt operatieafdelingen veiliger. Deze conclusie trekt medisch aansprakelijkheidsverzekeraar MediRisk na het opmaken van de balans van het OK-project ‘Op elke plek een check!’ dat 63 ziekenhuizen drie jaar in de praktijk hebben gebracht.

Risicobeheersing

MediRisk en 63 ziekenhuizen die bij de verzekeraar zijn aangesloten hebben in de periode tussen 2007 en 2010 concrete maatregelen getroffen om risico’s op operatieafdelingen terug te dringen. Doel van de maatregelen is de bewustwording en risicobeheersing op operatieafdelingen te verbeteren en de schadelast te verminderen. De kwaliteit en veiligheid van operatieafdelingen zijn hierdoor in het merendeel van de Nederlandse ziekenhuizen verbeterd, stelt MediRisk.

Verplicht

De aangesloten ziekenhuizen zijn met MediRisk overeengekomen om de OK-vangnetten verplicht te stellen. MediRisk blijft de vangnetten monitoren en de ziekenhuizen motiveren om de gemaakte afspraken na te leven.

Schadelast

De formulering van deze zogenomende OK-vangnetten is tot stand gekomen door per schadecategorie (medicatie, positionering, verwisselingen, achtergebleven materialen en apparatuur en materiaal) een set van beschermende maatregelen te formuleren. Van 2007 tot 2010 zijn 63 ziekenhuizen onder begeleiding van MediRisk hiermee gestart. Aan het einde van het project in 2010 zijn de vangnetten overal ingevoerd en zijn de medewerkers er vertrouwd mee geraakt. Zo’n 87 procent van de OK-medewerkers blijkt zich bewuster van de risico’s op hun afdeling. Doordat claims vaak jaren na een incident worden gemeld, verwacht MediRisk pas in 2012 een reëel beeld te kunnen geven van de impact van het OK-project op de schadelast.

Richtlijnen

Op initiatief van MediRisk zijn de OK-vangnetten opgenomen in de Kwaliteitsnorm Zorginstellingen van het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ). Verder heeft MediRisk een bijdrage geleverd aan de VMS praktijkgids Verwisselingen en de richtlijn van de Landelijke Vereniging van Operatieassistenten (LVO) om onbewust achterblijven van materialen te voorkomen.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Ton Smit

3 juli 2010

Waar wat is dan in hemelsnaam zo'n OK-vangnet?

de Jong

9 augustus 2010

Geachte heer Smit,Graag geef ik u wat meer uitleg geven over de term 'vangnet'. Heel kort gezegd bestaat een vangnet uit maatregelen die de kans op schade als gevolg van onbedoeld letsel moet voorkomen of verminderen. Denk hierbij aan afspraken en protocollen die worden opgesteld of checklists die worden afgetekend. Ook moet een ziekenhuis ervoor zorgen dat de afspraken worden nageleefd. Daarmee kunnen risico's worden afgedekt.Kijkt u voor meer informatie op www.medirisk.nlMet vriendelijke groet,Lotte de Jong

riskmanager MediRisk

van Ravenswaay

23 augustus 2010

ivm mijn scriptie wil ik graag weten waar ik de beschrijving en doelstelling van de vang-netten kan vinden.

Top