Finance

Geld voor persoonsgebonden budgetten is op

Mensen die een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen, krijgen vanaf 1 juli nul op het rekest. Demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid) heeft daartoe besloten wegens de forse overschrijding van het budget voor pgb's in de eerste helft van het jaar. Dat heeft zijn departement vrijdag laten weten.

Negenduizend gedupeerden

De maatregel geldt in ieder geval tot het einde van het jaar. Omdat maandelijks gemiddeld 1500 mensen een pgb aanvragen voor zorg die zij thuis nodig hebben als gevolg van bijvoorbeeld ziekte, ouderdom of een handicap, verwacht het ministerie dat ongeveer negenduizend mensen worden getroffen. Voor mensen die al een pgb ontvangen, verandert er niets. Dat zijn er momenteel ruim 120.000.

Meer pgb-aanvragen

Het kabinet heeft vorig jaar de voorwaarden voor de subsidieregeling aangescherpt. Het was de bedoeling dat daardoor minder mensen voor een pgb in aanmerking zou komen. Het aantal mensen dat het budget is kwijtgeraakt, valt tot dusver evenwel lager uit dan verwacht. Het aantal nieuwe aanvragen dat gehonoreerd werd, lag in de eerste jaarhelft juist hoger dan geraamd.

Schade beperken

Op de begroting voor dit jaar had het kabinet 2,1 miljard euro bestemd voor het pgb. Volgens het College voor Zorgverzekeringen, dat maandelijks verslag uitbrengt aan het ministerie, dreigt een overschrijding van dat budget met 300 miljoen euro. Door de rest van het jaar geen pgb's meer te verstrekken, hoopt Klink die schade te beperken tot 200 miljoen euro. Daarmee zou de regeling 100 miljoen euro duurder uitpakken dan in 2009, terwijl op een besparing van 100 miljoen euro was gerekend.

Wachtlijst of zorg in natura

Mensen die door de maatregel buiten de boot vallen, kunnen op een wachtlijst worden geplaatst. Ook kunnen zij zorg in natura krijgen. Dat betekent wel dat zij in hun keuzevrijheid worden beperkt, omdat in dat geval de zorginstelling bepaalt hoe de zorg waarvoor de patiënt een indicatie heeft, wordt geleverd.  (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

van Ravenhorst

27 juni 2010

Hoe is dit mogelijk!

Haal die PGB budgetten dan uit de ZIN, het moet toch ergens vandaan komen. PGB is nog altijd goedkoper dan ZIN, dus als je ergens besparen wilt, doe het dan daar!

Top