ACTUEEL

KNMG wil meldlijn voor verslaafde artsen

Artsenorganisatie KNMG is van plan dit najaar te starten met een meldlijn waar artsen met een verslaving terechtkunnen voor hulp. Een woordvoerder van de KNMG bevestigde dit zaterdag naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant.

Hulp en begeleiding

De bedoeling is dat artsen die zich melden, worden onderzocht door een verslavingspsychiater die niet uit hun regio komt, zegt initiatiefnemer Cor de Jong, hoogleraar verslavingszorg aan de Radboud Universiteit Nijmegen. De psychiater adviseert de arts over de meest geschikte behandeling en blijft hem een aantal jaren volgen om te zien of de behandeling succes heeft.

Alcohol- en medicijnverslaving

Volgens De Jong kampt naar schatting tien procent van de artsen met verslaving. Daarbij gaat het vooral om een alcoholprobleem. Bij artsen komt ook verslaving voor aan medicijnen. "Zij hebben gemakkelijk toegang tot medicijnen die een verslavende werking hebben, zoals opiaten."

Verantwoordelijkheid

Het verslavingspercentage van tien procent komt overeen met dat voor de rest van de bevolking, aldus De Jong. “Het probleem dat bij artsen speelt, is dat zij een extra verantwoordelijkheid hebben. Zij moeten immers waken over het heil van hun patiënten”, stelt de hoogleraar vast. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top