ACTUEEL

Zwarte doos maakt opwachting in operatiekamer

Nederlandse onderzoekers en artsen hebben een zwarte doos voor in de operatiekamer ontwikkeld. Het principe is hetzelfde als dat van de black box in een vliegtuig: tijdens een operatie worden medische gegevens van de patiënt geregistreerd en de handelingen van artsen op beeld en geluid vastgelegd. Op deze manier kunnen fouten worden geanalyseerd.

Privacy

Het systeem slaat alle relevante gegevens tijdens kritische processen op. Naast film- en audio-opnamen worden bijvoorbeeld ook de wee-activiteit en de hartfrequenties van moeder en kind opgeslagen. Zo is het systeem een complete “medical data recorder”. Volgens anesthesioloog Rob Slappendel, die het systeem meeontwikkelde, wil het Amphia Ziekenhuis in Breda de black box daadwerkelijk in gebruik gaan nemen. Ook andere ziekenhuizen zijn geïnteresseerd.  Wel moet nog goed gekeken worden naar enkele juridische aspecten. Zo moet de privacy van patiënten en artsen gewaarborgd worden. Mogelijk worden de gegevens uit de zwarte doos gekoppeld aan het medisch dossier van de patiënt. In dat geval zouden patiënten de gegevens ook kunnen opvragen.

Toetsbaar

Hoofdinspecteur Wim Schellekens van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is enthousiast over het systeem: “Zo laat het veld zien dat het zich toetsbaar op wil stellen”. Ook Schellekens benadrukt dat de privacy van patiënten gewaarborgd moet zijn. Mede om die reden blijft het medisch dossier van de patiënt voor de IGZ leidend. Dat betekent dat ziekenhuizen de zwarte doos ook alleen voor hun eigen kwaliteitsbeleid mogen gebruiken, zoals nu gebeurt in het Oogziekenhuis.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top