ACTUEEL

Apothekers kunnen megarecepten niet verbieden

Brancheorganisatie KNMP kan huisartsen niet verbieden recepten voor grote hoeveelheden medicijnen uit te schrijven. Wel adviseert de KNMP apothekers om geen honderden pillen tegelijk aan een patiënt te verkopen. Dit stelt Annemieke Horikx van de KNMP naar aanleiding van het bericht in AD over een psychiater die vorige maand een recept voor duizend slaappillen uitschreef.

“Dat was onverantwoordelijk. Het is de eerste keer dat wij dit meemaken”, zei Horikx dinsdag. “Maar we kunnen artsen de wet niet voorschrijven.” Toen de veel gebruikte slaap- en kalmeringsmiddelen nog werden vergoed, gold een beperking van dertig stuks per maand in de zorgpolissen. Deze beperking was er ook in de tijd dat het ziekenfonds nog bestond.

Sinds 1 januari worden de middelen niet meer vergoed. Hiermee  is ook de beperking van de baan. De KNMP vindt het megarecept, dat tot twee keer toe is uitgeschreven, onverantwoord. Beide keren ging het om het middel oxazepam.

Uit onderzoek van de Consumentenbond eerder deze maand blijkt dat huisartsen vaak tekort schieten bij het voorschrijven van slaapmiddelen. Ze geven patiënten vaak meer pillen dan de bedoeling is, verstrekken te gemakkelijk herhalingsrecepten en attenderen te weinig op de gevaren van langdurig gebruik. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

19 februari 2013

Koop ik 3000 pillen Valium van het private pharmaceutische bedrijf "Shalina"" dan betaal ik incl wholesale en retail nog geen 15 euro voor 3000 pillen van 10mg. Dat zijn 300 strips.
Hier in Nederland betaal ik 12 euro voor 1 strip nan 10 pillen van 5 mg.
Wat heeft u zelf liever?
1 strip of 600 strippen?

Het is de handeling die betaald moet worden, de valium op zich maken de kosten niet.

Dan heb ik liever dat de apotheker in 1 keer 300 strips over de toonbank schuift, dan dat ik iedere dag opnieuw 12 euro moet betalen voor het naar mij toeschijven van 1 strip.

Dan kan de apotheker wel zeggen dat het bij hem vertrouwd is, maar hij wil gewoon centjes verdienen.

De valium (diazepam) uit india werkt prima bij mij.
Nu het ziekenfonds de diazepam uit het ziekenfonds heeft gehaald koop ik via het internet.
De apotheker kan mooi praten... en zijn zakken vullen...
Maar dat doet hij dan maar met geld van anderen die 12 euro voor 1 strip willen neerleggen. Ik heb voor 12 euro een paar honderd strippen. Plus dat ik een commercieel bedrijf waar allemaal vaders en moeders werken een eerlijk loon bezorg.

Hier doet iedere apotheker weer zielig als hij weer 1000 euro per dag minder heeft doordat de overheid zich bemoeit met regelgeving.

In India worden de prijzen (winst-marges) door de overheid bepaald.

3000 pillen voor 650 Rs (indiaase rupee)
+15% voor wholesale
+35% voor retail

Ceiling-prices, en hun fda controleerd scherp.

Dat zouden ze ook voor de Nederlandse apothekers moeten doen.
Gewoon maximum prijzen invoeren.

Dan heeft u voortaan ook 300 strippen voor hetzelfde geld waar u nu 1 strip voor mee krijgt.

Want het is het invoeren in de computer, het uittellen, de stickers plakken etc etc en het overdragen van de medicatie aan u wat de prijs maakt.

Het medicijn op zich is nagenoeg gratis, daar zit de hoogte van de prijs niet in.

Top