ACTUEEL

VNG: laat gemeenten last pgb niet dragen

Het probleem dat er vanaf 1 juli geen nieuwe aanvragen voor persoonsgebonden budgetten voor de AWBZ kunnen worden gedaan, moet niet worden doorgeschoven naar gemeenten. “Dit is niet het probleem van gemeenten”, zegt een VNG-woordvoerder in een reactie op dit besluit, meldt Binnenlandsbestuur.

Pgb voor de AWBZ

Het Rijk moet het pgb voor de AWBZ leveren en die pot is op. Gemeenten voeren alleen de Wmo uit, stelt de woordvoerer. De VNG heeft nog geen signalen ontvangen van gemeenten die zich zorgen maken om het stopzetten van de pgb-aanvragen. “Maar dat kan nog wel gebeuren. Verder kunnen gemeenten ook besluiten om mensen die hiervan de dupe zijn te helpen. Toch is  het niet de bedoeling dat de last bij de gemeenten terechtkomt.

Almere

In Almere heeft de D66-fractie vragen gesteld aan het Almeerse college over hoe het omgaat met het stopzetten van de pgb’s. D66 wil weten hoeveel Almeerder nul op het rekest krijgen als zij een pgb aanvragen en of het college hierover in gesprek gaat met zorgverzekeraar Agis die via het zorgkantoor pgb’s toekent.

Beroep op Wmo

De fractie wil onder meer ook weten hoe het college het vindt dat mensen hun keuzevrijheid wordt ontnomen en of zij een beroep kunnen doen op de Wmo. “Mensen die een nieuwe aanvraag doen worden voor het blok gezet. Als zij de aanvraag aanpassen, kunnen zij misschien de Wmo-weg bewandelen. Dan moet je een andere aanvraag doen en moet deze wel kloppen. Mogelijk kan de gemeente hierin een rol spelen", aldus raadslid Henriëtte Mullerop de site van Binnenlandsbestuur.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top