ACTUEEL

Specialisten draaien warm voor verdere acties

Onder het motto “Medisch specialisten zijn er ziek van” zijn donderdag bijna duizend medisch specialisten in Den Haag de straat op gegaan. De demonstratie was een protest tegen de voorgenomen bezuinigingen van demissionair minister Klink van VWS. Volgens de Orde van Medisch Specialisten is het voor het eerst in de geschiedenis dat specialisten de straat op zijn gegaan.

Kunstwerk

Na een bijeenkomst in de Grote Kerk liepen de medisch specialisten in witte jas en onder politie-escorte naar het gebouw van de Tweede Kamer om een petitie aan te bieden aan de Vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid. Naast deze petitie namen ze ook een kunstwerk mee naar de Tweede Kamer, genaamd “Snij jij of snij ik? Snijd de medisch specialist of snijd de ambtenaar?” Dit kunstwerk zal geveild worden en opbrengsten zullen ten goede komen aan een patiëntenvereniging.

Achterban

Met het aanbieden van de petitie wil de Orde onderstrepen dat de medisch specialisten zich door de politiek in de kou gezet voelen in de strijd tegen de voorgenomen bezuinigingen. In Den Haag werd duidelijk dat de actie onder de eigen achterban in elk geval enorm leeft. Medisch specialisten uit alle hoeken van het land waren in groten getale aanwezig bij de demonstratie. De actievoerders kregen een verbale steunbetuiging van SP-Kamerlid Henk van Gerven. “De SP staat aan uw zij”, liet van Gerven de medisch specialisten weten. “De politiek moet uit de spreekkamer blijven.”

Begin

De demonstratie van 1 juli vormt mogelijk de opmaat voor verdere protesten. “Dit is het begin”, aldus voorzitter  Janko de Jonge van het landelijk actiecomité van de Orde in Mednet. “In september gaan we met een grote tent op het Plein actievoeren door parlementariërs medisch te keuren. Later die maand zullen we alle administratieve verplichtingen aan de overheid staken.” Zo zullen specialisten als het aan het actiecomité ligt de verdere medewerking aan het administratieve verbeteringstraject “DBC’s op weg naar transparantie” (DOT) staken. Ook sluit de Orde niet uit dat er dit najaar zondagsdiensten gedraaid worden.

Hinder

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) is gealarmeerd door de acties van de medische specialisten en heeft een meldpunt geopend waar patiënten kunnen klagen als zij hinder ondervinden van de acties van medisch specialisten. De NPCF vindt het onacceptabel als patiënten de dupe worden van de acties. “De patiënt is immers geen partij in dit conflict dat de specialisten met de minister hebben”, aldus de NPCF. Wel vindt de federatie dat het hoog tijd is om de  “excessieve inkomensverschillen” tussen medisch specialisten aan te pakken. De Orde sluit niet uit dat patiënten de acties straks gaan merken.  “Het is onvermijdelijk dat patiënten daar ook wat van zullen merken”, aldus De Jonge in Mednet. Woordvoerster Saskia van Kleef liet in Den Haag echter weten dat de continuïteit van de zorg door de acties niet in gevaar zal komen.

6 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

2 juli 2010

"Snij jij of snij ik?"

Een duidelijk voorbeeld van de arrogantie van medisch specialisten!

Ook dit toont weer aan dat ze zo snel mogelijk in loondienst moeten. En natuurlijk medisch verantwoordelijk zijn > dat is hun beroep. En daar dus ook op afrekenen.

Anonym

2 juli 2010

Ik ben geen specialist maar volgens mij snap je er dus niets van! Volgens mij voeren de specialisten actie om juist zelf de eindverantwoordelijkheid van behandelingen te behouden en niet de directie van een ziekenhuis of de politicus. Dat is geen arrogantie, dat is hart voor de zaak hebben. Juist in het belang van de patient!

Anonym

2 juli 2010

Ik zal proberen het je uit te leggen :)

specialisten (op welk vakgebied dan ook dus ook medisch specialisten) zijn (eind-)verantwoordelijk voor datgene wat ze doen. Niet voor hoe de gehele gezondheidszorg reilt en zeilt. Ze zijn onderdeel van en al veel te lang te veel bepalend en (voor een deel geldt) te veel betaald voor wat ze in feite doen.

Anonym

2 juli 2010

Ik moet je toch hierin corrigeren. Neem alsjeblieft even de moeite om een onafhankelijke samenvatting te lezen (zie link). Het gaat erom dat Klink de medisch specialisten geen eigen zeggenschap meer wil geven hoe zij patienten moeten behandelen. Dat doet dan voortaan de directeur van een ziekenhuis die alleen maar naar de centjes kijkt en niet naar het belang van de patienten. Salariering van specialisten is enkel een slap excuus om de macht bij specialisten weg te halen. Het doet niets aan de kosten van de totale gezondheidszorg, aangezien de kosten van specialisten nog geen 5% bedragen van de totale zorg...http://www.groene.nl/2010/19/wie-dan-leeft-die-nu-zorgt

Anonym

2 juli 2010

ik heb het gelezen.Alleen de titel al!: "Of willen we geen ambtenaar als dokter, een die om vijf voor vijf naar huis gaat?" Medisch specialisten niet in loondienst en hun meepraters hebben niet echt weet van de echte wereld. Werknemers die het soort salaris verdienen wat een specialist in loondienst verdiend is er echt niet met 40 uur in de week en een werkdag tot vijf voor vijf.Informeer maar eens bij verpleegkundigen in de diverse ziekenhuizen hoe zij aankijken tegen het artikel.

Anonym

4 juli 2010

Ik zou graag willen aanvullen dat niet alleen verpleegkundigen in ziekenhuizen, maar (juist ook) de eerstelijns (wijk)verpleegkundigen in loondienst en (dus?) onderbetaald beslist geen van-negen-tot-vijf-cultuur kennen. Ik verwacht van geen enkele zorgverlener deze mentaliteit. Suggereren dat personeel in loondienst slaafs de prikklok volgt is een belediging van veel personeel in loondienst en een onbedachtzame generalisatie, wetenschappelijk opgeleide medici onwaardig.

Top