ACTUEEL

Mantelzorgers vaak overbelast

Zeventien procent van de mantelzorgers voelt zich zwaar belast door de hulp die ze aan anderen geven. Een iets kleinere groep, 15 procent, geeft aan dat zijn gezondheid onder de zorgtaken lijdt. Nog eens 15 procent zegt somberder of neerslachtiger te zijn geworden door de extra verantwoordelijkheden. Dit geldt vooral voor de mensen die hun partner of kinderen verzorgen.

Studie

Deze conclusie trekt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een studie die dinsdag is gepubliceerd. De onderzoekers richten zich op het jaar 2007.

Werk

Ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders verleenden in dat jaar hulp aan ouderen, zieken en gehandicapten. Bijna twee miljoen van hen hebben een zware zorgtaak. Hierbij gaat het voornamelijk om langdurige verzorging van partner of kind. Het gros van de mantelzorgers, jonger dan 65 jaar, heeft ook nog een baan naast de zorgtaken.

Tijd

Vier op de vijf mantelzorgers zeggen hun zorgtaken vanzelfsprekend te vinden, omdat ze houden van de persoon die ze verzorgen. De mantelzorg aan ouders en schoonouders beslaat veertig procent van de mantelzorg. Het gaat dan om zorg die gemiddeld zestien uur per week in beslag neemt, en dat vijf jaar lang. Een op de vijf mantelzorgers verzorgt een zieke partner, en een op de tien een kind. Veel mantelzorgers verzorgen meerdere personen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top