ACTUEEL

PvdA wil verloskundig systeem aanpassen

De PvdA wil het verloskundig systeem aanpakken om onnodige hoge babysterfte tegen te gaan. Tweede Kamerlid Khadija Arib van de PvdA heeft daar zondag vragen over gesteld aan demissionair minister Ab Klink van VWS. Zo vraagt Arib aan Klink onmiddellijk maatregelen te nemen om een betere samenwerking tussen gynaecologen en verloskundigen te organiseren.

Risicozwangerschappen

Uit een signalementstudie van een groep wetenschappers van Erasmus MC bleek eerder deze week dat veel risicozwangerschappen niet worden herkend. Daardoor is de babysterfte in Nederland erg hoog. Hier selecteren verloskundigen de risicozwangerschappen en geven dat aan bij de gynaecoloog. De onderzoekers pleiten voor een andere opzet met een intensievere samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen.

Onderzoek IGZ

Arib vroeg de minister eind vorig jaar al de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) uit te laten zoeken of slechte samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen babysterfte in de hand werkt. Zij reageerde toen op de uitspraak van hoogleraar verloskunde Gerard Visser dat verloskundigen zwangere vrouwen sneller naar een vrouwenarts moeten sturen. De verloskundigen zouden de zorg voor hoogzwangere vrouwen te lang bij zich houden.

Financiële prikkel

Het PvdA-Kamerlid vindt dat een einde moet komen aan de 'domeindiscussie' tussen verloskundigen en gynaecologen. Volgens haar is er nu een financiële prikkel voor zorgverleners om patiënten bij zich te houden en vraagt Klink te onderzoeken hoe dit veranderd kan worden.
Ook vraagt Arib onderzoek naar de risico's van bevallen na de 37e week van zwangerschap. Hoogleraar Visser pleitte eerder al voor een standaardcontrole van alle vrouwen die 38 weken zwanger zijn om risico's uit te sluiten.

Thuisbevallen

Arib stelt bovendien dat met het onderzoek van het Erasmus MC voor veel zwangeren onduidelijkheid is ontstaan over de veiligheid van thuisbevallen. Zij vraagt Klink of de algemene stelling dat de thuisbevalling voor grote groepen vrouwen de beste optie is, moet worden herzien.
Verder wil Arib een publiekscampagne om te waarschuwen voor de risico's van alcoholgebruik en roken voor zwangeren en hun ongeboren kind. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top