ACTUEEL

‘s Avonds bevalling inleiden is beter

Wanneer een bevalling ’s avonds wordt ingeleid in plaats van ’s ochtends, hoeft de baby minder vaak te worden opgenomen op de afdeling neonatologie. Dat blijkt uit onderzoek in drie Amsterdamse ziekenhuizen, meldt het NRC.

Ingeleide bevalling

Circa dertig procent van de Nederlandse baby’s wordt geboren uit een ingeleide bevalling. De zwangere krijgt dan oxytocine, een hormoon dat de weeën opwekt. Dit gebeurt wanneer de vrouw meer dan twee weken over tijd is of bij complicaties.

Avond

Traditioneel begint een inleiding ’s ochtends, zodat het proces tijdens de dagdienst van het ziekenhuispersoneel plaatsvindt. ’s Avonds inleiden bleek alleen een pré voor zwangeren die hun eerste kind kregen. Van hun baby’s in de avondgroep ging achttien procent naar de neonatologie, tegen dertig procent in de ochtenduren. De moeders uit de avond kregen iets lagere doses van het hormoon oxytocine toegediend; wellicht was dat gunstiger. De studie, onder leiding van verloskundigen van het Amsterdams Medisch Centrum, verscheen vorige week online in het British Journal of Obstetrics and Gynaecology.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top