ACTUEEL

'Kabinet zet relatie bestuur en specialist onder druk'

Het kabinet zet de relatie tussen het ziekenhuisbestuur en medisch specialisten op scherp door de specialisten te bestempelen als graaiers. Het kabinet slaat de plank mis, stellen gezondheidswetenschapper Dirk de Korne en Kees Sol, lid van de raad van bestuur van het Oogziekenhuis in Rotterdam,  in een opiniestuk in het Reformatorisch Dagblad.

Stijgende zorguitgaven

De Korne en Sol vinden weliswaar dat de “perverse prikkels in het systeem die een ongewenst voorschrijfgedrag van dokters veroorzaken, moeten worden verwijderd”, maar vinden dit niet dé oplossing voor de stijgende zorguitgaven. Door de relatie tussen het ziekenhuisbestuur en medisch specialisten op scherp te stellen, wordt innovatie in ziekenhuizen belemmerd. Dit terwijl het slimmer organiseren van zorg flinke kostenbesparingen kan opleveren.

Innovatieproces

“Zorginstellingen besturen vanuit het kabinet en de hele beroepsgroep van medisch specialisten neerzetten als zondebok leggen het noodzakelijke innovatieproces voor jaren stil”, aldus de schrijvers in het Reformatorisch Dagblad. Ze stellen dat een goede relatie tussen de specialisten en het bestuur noodzakelijk is voor een efficiëntere en effectievere zorg. Daar gaat het vaak mis, stellen De Korne en Sol. Ze roepen de minister van VWS op om randvoorwaarden te scheppen voor een bedrijfscultuur “van je nek durven uitsteken, risico willen lopen en de beste willen zijn.”

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

6 juli 2010

Dit klinkt me zeer verstandig in de oren. Los van de hoogte van bezuinigen (dat dat moet is iedereen wel duidelijk) maakt Klink momenteel stuk wat er in jaren is opgebouwd. En waarom? Heeft ie een zondebok nodig om te kunnen veranderen? Het komt op mij over als onkunde. Pas wanneer hij op een verbindende manier veranderingen door weet te voeren zullen deze effectief zijn.

Kenner

7 juli 2010

In het oogziekenhuis gebeuren mooie dingen, zeker op het gebied van kwaliteit en patientveiligheid (al is het onvergeeflijk dat het bestuur accepteert dat een enkele specialist weigert op dit gebied trainingen en procedures te volgen).Het oogziekenhuis is echter een wel heeeel vreemde eend in de bijt en absoluut niet representatief voor de situatie in andere ziekenhuizen of umc's.En ik begrijp dat het niet leuk is om weggezet te worden als grote graaiers, maar het is een FEIT dat specialisten in Nederland zowel in absolute als in relatieve zin het meeste verdienen van heel Europa.En wat die patientvceiuligheid betreft lijkt het eerder om de juridische verantwoordelijkheid te gaan dan om het morele aspect, getuige dit citaat (van de site van de orde mbt acties):"Het is belangrijk dat vanwege juridische redenen de patiëntenbehandeling normaal doorgang vindt. "* kots

Top