ACTUEEL

MOgroep: 'Zorg moet terug in asielzoekerscentra'

Er moet weer medische zorg komen binnen de hekken van asielzoekerscentra. Dat heeft de MOgroep Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening (W&MD) dinsdag gesteld. Directe aanleiding voor het pleidooi is het overlijden op 27 juni van een zwangere Somalische vrouw in een asielzoekerscentrum in Leersum.

Dood zwangere Somalische vrouw

Volgens de brancheorganisatie heeft dat incident pijnlijk duidelijk gemaakt dat het huidige systeem, waarbij medische zorg in asielzoekerscentra van buiten wordt gehaald, risico's met zich meebrengt. “Dit drama staat niet op zich en is een duidelijk signaal dat er iets moet veranderen in de wijze waarop de zorg in azc's nu is geregeld.”

Politieke keuze

Het is volgens de MOgroep een politieke keuze geweest om de kosten van de opvang van asielzoekers zo laag mogelijk te houden. Asielzoekers die medische verzorging nodig hebben, moeten om die reden zo veel mogelijk binnen het reguliere zorgsysteem worden geholpen. Daarom hebben azc's sinds vorig jaar geen vaste artsen meer.

Regulier zorgsysteem

Asielzoekers moeten nu zelf het initiatief nemen om een arts van buiten te laten komen. Het uitgangspunt van dat systeem is volgens de MOgroep op zich niet verkeerd, maar houdt onvoldoende rekening met taalproblemen en cultuurverschillen. Op die manier worden onaanvaardbare risico's genomen, stelt de brancheorganisatie. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

8 juli 2010

Gelijke behandeling. Wij zijn beheerder van een camping en de gasten dienen zelf naar de arts te gaan. Bij noodgevallen komt er een ambulance. Zelf 112 bellen. De asielzoekers zijn van ver gekomen en weten toch ook de weg te vinden.

Gelijke behandeling. Bij een bevalling van een vrouw, ongeacht het land van herkomst, kan er altijd iets mis gaan.

De mensen zien de noodzaak in om de nederlandse taal te leren.

Wij, als nederlanders, die op vakantie gaan naar het buitenland moeten toch ook zelf alles regelen. Soms nemen wij een boekje mee om uit te leggen wat wij bedoelen.

Top