ACTUEEL

Vakbonden dreigen met acties in zorg

De werkgevers in de zorg hebben tien dagen de tijd om in te gaan op de cao-eisen van de vakbonden. Gebeurt dat niet, komen er acties. De vakbonden hebben dinsdag in Utrecht een ultimatum van die strekking aangeboden aan de werkgevers.

Onderhandelingen cao VVT muurvast

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de 400.000 werknemers in de verzorgings- en verpleeghuizen en de thuiszorg zitten al een tijd muurvast. Het laatste gesprek was op 7 juni. De bonden eisen onder meer koopkrachtbehoud, wat neerkomt op 1,5 procent meer loon op jaarbasis. Ook willen zij dat 55-plussers alleen op vrijwillige basis nachtdienst hoeven te doen.

Ultimatum

Het ultimatum werd dinsdag aangeboden tijdens een ludieke actie bij verpleeghuis Tamarinde in Utrecht. Met hoogwerkers werd een enorm spandoek voor het pand gehangen met de tekst: 400.000 medewerkers in de zorg laat je niet vallen.

Eisen

Als er acties komen, is het uitgangspunt dat patiënten er niet onder mogen lijden, zegt een zegsman van Abvakabo FNV.Het ultimatum eindigt op 16 juli en bevat onder andere de volgende eisen:

  • een structurele salarisverhoging van 1,5 procent met terugwerkende kracht per 1 maart 2010
  • behoud van leeftijdsuren zoals in huidige cao
  • 55-plussers draaien uitsluitend vrijwillig diensten tussen 23.00 uur en 7.00 uur
  • behoud van huidige vergoeding voor onregelmatig werken en inconveniënte uren
  • goede afspraken over scholing - en opleiding
  • hogere vergoeding voor wachtdiensten en betere roosters voor de kraamzorg

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top