Finance

'Ggz-instellingen krijgen het financieel zwaar'

Een aantal instellingen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) ontkomt niet aan ingrijpende reorganisaties. Dat concludeert advies- en accountantsbureau PricewaterhouseCoopers (PwC) op basis van 46 jaarrekeningen van ggz-instellingen over 2009.

Onvoldoende buffers

Hoewel de financiele positie van de ggz-sector in 2009 licht is verbeterd, van een rendement 0,5 procent in 2008 naar gemiddeld 1,7 procent van de omzet in 2009, is het volgens PwC onwaarschijnlijk dat instelingen dit niveau kunnen vasthouden. Zij hebben onvoldoende financiële buffers om de aangekondigde bezuinigingen en concurrentie in de zorg te overleven.

Bedrijfsvoering aanpassen

“Er pakken zich donkere wolken samen boven de sector”, aldus manager Frans Stark van PwC. “ggz-instellingen zullen hun bedrijfsvoering aan de gewijzigde omstandigheden moeten aanpassen.”

Bezuinigingen

PwC wijst onder andere op de hogere cao-kosten, bezuinigingsvoorstellen en de zogenoemde 'Klink'-korting. De GGZ-sector moet 3,5 procent (119 miljoen euro) inleveren, omdat er volgens minister Ab Klink (Volksgezondheid) te veel is uitgegeven. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Tomas Jansma

8 juli 2010

Het lijkt mij evident dat ook bij de GGZ de klappen gaan komen en dat men hier een flinke slag zal moeten maken. Wanneer je kijkt naar instellingen als de GGZ en gehandicaptenzorg zie je dat men nog in het verleden leeft.Waar men binnen de Thuiszorg en intramurale ouderenzorg al jaren ferme veranderingen heeft moeten doorvoeren en men nog steeds hard bezig is de bedrijfsvoering aan te passen aan de steeds veranderende omstandigheden heeft men dit bij voorgenoemde instellingen tot op zekere hoogte nagelaten.Het platter maken van - vaak zware staf gestuurde - organisaties en het implementeren van een doorzichtige

bedrijfscultuur, management informatie en de daarbij behorende management cultuur zal nog de nodige 'shock' teweeg brengen.

Top