ACTUEEL

Inspectie onderzoekt zorg asielzoekerscentra

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoekt dit najaar de kwaliteit van de medische zorg binnen asielzoekerscentra. Een woordvoerder heeft donderdag een bericht hierover in Trouw bevestigd.

Overleden Somalische vrouw

Het onderzoek staat volgens de inspectie los van het overlijden van een 42-jarige zwangere Somalische vrouw, eind juni, in het asielzoekerscentrum in Leersum. Medewerkers van het centrum zouden hebben geweigerd een dokter in te schakelen, ook nadat de vrouw daar diverse keren om had gevraagd.

IGZ onderzoekt nieuw systeem

Asielzoekerscentra hebben sinds vorig jaar geen eigen artsen en verpleegkundigen meer in huis. Zieke asielzoekers moeten gewoon bij de huisarts aankloppen voor hulp. In de praktijk kunnen ze een speciaal telefoonnummer bellen. Medewerkers verwijzen hen vervolgens door. De inspectie wil bekijken of het nieuwe systeem werkt. Volgens de woordvoerder wordt het overlijden van de vrouw wel meegenomen in het onderzoek. Ook het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt de doodsoorzaak.

'Systeem faalt'

Volgens de MO-groep, een koepelorganisatie van organisaties voor maatschappelijke zorg, legt het sterfgeval het falen van het nieuwe systeem bloot. De organisatie wil dat de artsen en verpleegkundigen weer terugkeren binnen de muren van de asielzoekerscentra. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top